Общ преглед
Нова концепция за довършването на сградата на музея "Софийски арсенал - музей на съвременно изкуство" и разширяване на нейните функции, свързани с изискванията на съвременните форми на изкуството и арт мениджмънта беше представена от министрите на културата Велислав Минеков и икономиката Кирил Петков.

"Тук ще бъде проект, който ще съчетава икономика и култура, надяваме се предприемачи в културата също да имат място под този покрив. Културата може да бъде самоиздържаща се, но за това трябват места като тези. Част от нашата идея е да привлечем млади творци и предприемачи и да измислим бизнес модели“, каза Петков.

Според него целта е изкуството да бъде финансирано по бизнес модел и да е "по умен и разумен начин", при който предприемачество и култура да вървят ръка за ръка.

Според Минеков музеят трябва да стане един съвременен център за изкуство.

"За съжаление в България липсва нещо, което твърде често се отразява на хората, които искат да се занимават с този занаят. Виждали се в Европа как се подпомагат млади хора с ателиета, фабрики, зали и стипендии, трябва да дадем шанс на тези, които могат – поне най-достойните да не остават на улицата, след като завършат, защото това са хора със способности. Тези способности трябва да бъдат поощрени. Това няма да е само галерия. Тук има възможности за всякакъв вид прояви – каменни концерти, филмови фестивали и конкурси, може да се ползва и като конферентна зала. На тавана има подходящи помещения за ателиета“, посочи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар