Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"Има такъв народ" поиска подкрепа за проектокабинета въз основа на постигнатото в отделните сфери съгласие с партиите, с които преговарят.

Oще по темата

От парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ ИТН Филип Станев изброи политиките в отделните сфери, по които формациите са постигнали съгласие.

Партията преговаря с "БСП за България", "Демократична България" и "Изправи се БГ!Ние идваме!".

В случай, че считате тези цели за общи между нашите парламентарни групи, ще очакваме да подкрепите така предложения от нас състав на Министерския съвет, поиска Станев, цитиран от БТА. Той подчерта, че те са последователен проект, който цели "изчегъртване" на корупционния модел на управление през последните 12 години.

Той посочи, че неговата парламентарна група и предложеният от тях Министерски съвет очакват подкрепа за приоритетите в редица секторни политики, за които са били проведени консултации и визира секторите: правосъдие, икономика, финанси, здравеопазване, социална политика, образование и земеделие.

"След проведените срещи може да се каже, че в редица сектори постигнахме пълно разбирателство и сериозно сходство. Имаме пълно покриване, както по поставените цели, така и за тяхното постигане", заяви Станев.
В декларацията се посочва, че пълно съгласие между ИТН, ДБ, ИБГНИ и "БСП за България" има за сектор правосъдие и премахването на специализираните съдилища и прокуратура.

Сред приоритетите, обявени от Станев, в този сектор са: Въвеждане на работещ механизъм за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор; Реална съдебна реформа чрез структурни промени във Висшия съдебен съвет; Реформа в прокуратурата; Реално електронно правосъдие.

В сектор икономика Станев обяви като приоритети - промяната на Търговския закон с цел правно обезпечаване на различните етапи във финансирането на стартиращи компании; Данъчни стимули за стартиращи малки и средни предприятия; Премахване на бариерите за правене на бизнес и постигане на интегрирана и съвместна дигитална среда за обслужване на граждани и фирми през една точка; Изграждане на икономика на данните и отворените финанси; Постигане на регионална децентрализация, създаване на регионални икономически зони и намаляване на фрагментацията на пазарите чрез насърчаване на конкурентоспособност.

Предвижда се още: подкрепа на предприемачеството и изграждане на експортно ориентирана икономика, както и детайлно картографиране на местните ресурси.

Стратегия за хармонично развитие и мобилна свързаност на регионите с догонващо развитие; Привличане на високо квалифицирани кадри от чужбина в съответствие с нуждите на българската икономика, също са сред приоритетите, визирани в декларацията.

От ИТН изтъкват още като приоритет намаляването на бюджетния дефицит в рамките на мандата, така че в края му бюджетът да бъде балансиран, както и създаване на План за капиталова подкрепа на малки и средни предприятия.

Друг приоритет, който Станев визира, е въвеждането на програмно бюджетиране, базирано на анализ разходи и ползи и осигуряване на по-добра прозрачност, отчетност и проследимост на публичните средства; Освобождаване от корпоративен данък при реинвестиране на част от печалбата в производствени активи.

В декларацията като приоритети се изтъкват още увеличаването на прага на задължителната регистрация по ДДС на 165 хил. лв, както и въвеждането на обратно начисляване на ДДС за секторите, свързани с производството на плодове и зеленчуци и биопроизводство.

Други цели, визирани в декларацията, са постигането на фискалната децентрализация, посредством преотстъпване на част от приходите от корпоративен данък и данък върху доходите на физическите лица в централния бюджет на общините; Отменяне на облагането на лихви върху депозити и застрахователни плащания; Връщане на максималния праг за бюджетни разходи 36-38 процента от БВП.

В сектор здравеопазване от ИТН предлагат реформа на модела на здравеопазването чрез приемане на нов Закон за лечебните заведения и Закон за здравното осигуряване; Създаване на електронно здравеопазване, премахване на модела клинични пътеки и замяната им с диагностично свързани групи; Създаване на ефективно работеща доболнична помощ и общодържавна система за профилактика на социално значими заболявания;
Спешни мерки за промяна на правилата за работата на НЗОК и създаване на национална ефективна система за осигуряване на спешна помощ, както и създаване на авиационно звено. От ИТН предлагат и спешни мерки за преодоляване на евентуална четвърта ковид вълна.

В сферата на социалната политика сред основните приоритети, визирани от Станев, са въвеждане на необлагаем минимум на всички трудещи се и данъчни облекчения за деца, подпомагане на млади семейства до трето дете за работещи и осигурени родители, както и студенти родители.

Преизчисляване на пенсиите и гарантиране на минимален стандарт на живот и социална подкрепа към възрастните граждани. Ефективно и прозрачно управление на капиталовия пенсионен фонд с цел повишаване на доходността и поетапно увеличение на процента на осигуровки към така наречения втори стълб.

Социална подкрепа за хората с увреждания на база на техните потребности са също сред обявените приоритети в сектора.

Сред приоритетите в сектор образование са: Ефективната интеграция на малцинствените общности; Учредяване на стипендии за студенти от малцинствата; Строеж на детски градини; Прецизиране на текстове от Закона за висше образование с оглед намаляване на броя на висшите училища; Обособяване на научни клъстери от образователни институции, които работят с общ академичен обмен.

Сред основните цели в сектор земеделие, визирани в декларацията, е създаването на условия за развитие на семейно земеделие с цел формиране и запазване на средна класа на земеделски производители.

"Моля да приемете гореизброените приоритети за основа за работа както на представляваната от мен парламентарна група, а така и от страна на предложения от нас състав на МС", заяви Станев, обръщайки се към парламентарните групи, с които от ИТН водиха консултации.

В кулоарите на парламента преди началото на заседанието председателят на ПГ ИТН Тошко Йорданов заяви, че ще върнат мандата на президента Румен Радев до петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Анонимен

преди 2 години

Всички мафиоти и олигарси искат да се премахне спец. съда и прокуратура за да могат да си правят каквото си поискат а се вижда кои партии искат това ИТН,ДВ и ИМВ.

53

СМЕХ...

преди 2 години

.....И КВО СЕГА......ЧАЛГАРО ИСКА ПОДКРЕПА --ЗА ДА ГО КРЕПИМЕ , КАТО РОФКО ЯЙЦЕ"...ХА,ХА,ХААААА.....ИЛИ ЗА ДА НЕ СЕ... "ИЗПУСКА И ТОЙ ПО КОРИДОРИТЕ НА ВЛАСТТА" ...КАТО КАКА ВИ ***.

52

ентелегентнете

преди 2 години

е що искат подкрепа , нали щеха да се справят сами :) . или нещата не им се получават по сценарий ?

fallback