fallback
Президентът Румен Радев започна да провежда консултации с представители на парламентарните групи в 46-ото Народно събрание преди да връчи мандат за съставяне на правителство. 
 
"Консултациите са проформа разговор за установяване на политическите намерения на силите. След като тази формалност мине, предстои и връчването на първия мандат. По-важно е не какво се случва на тези консултации, а какво се случва на заден план между самите партийни сили и тези съвещания, които ИТН организира", заяви политологът Иван-Асен Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Партиите участват в тази процедура, за да свикнат, че демокрацията се движи по правила. И да си припомнят, че предизборната кампания е свършила. Време е за вършене на работа, има отговорности и процедура. Времето е малко, а трети избори ще са катастрофални за всички участници в системата. И президентът ще им припомни, че трябва да се придържат към думите си, защото всички български граждани гледаме и внимаваме", посочи от своя страна политологът Любомир Стефанов.
 
Иванов сподели, че вижда политическо съзряване в решението на ИТН да проведе консултации не само с ДБ, ИБГНИ, но и с БСП и ДПС.
 
"ИТН водят доста самосиндикална политика, те не се съобразяват с никого. Това бяхме свикнали да очакваме от тях, но през последните дни, особено със скандала около предложението им за кабинет, виждаме, че имат политическо съзряяване. Самият факт, че ДПС и БСП са поканени на съвещание с ИТН, показва, че те разбират каква е настоящата ситуация и разбират, че без тези няколко депутати практически ще бъдат бламирани във всеки един момент", изтъкна още политологът.
 
Според Стефанов първият проектокабинет не бил фалстарт, а преднамерен опит.
 
"Слушайки думите на зам.-председателят на партията г-н Йорданов и тези на г-н Станев, разбрахме, че това е било целенасочена медийна стратегия. В крайна сметка видяха линиите къде стоят с този си детински ход. Но динамиката, в която влязоха - в обяснителен режим, не им е комфортна. Това беше някакъв ход, който странно позиционира ИТН. Започнаха да се откриват припокривания с програмите на други по идеи", отбеляза той.
 
Стефанов се съгласи с Иванов, че е показателен фактът, че БСП и ДПС са поканени на разговори с ИТН.  
 
"ГЕРБ, че не са поканени, не е грешка, но начинът е много демонстративен. Струва му се, че в един момент може да се изпадне в ситуация да се правят политики напук", опасява се политологът.
 
Опасно е и да се разчита прекомерно на подкрепата на БСП и ДПС, защото "знаем какво се е случвало в такива коалиции", припомни Стефанов. Според него е важен въпросът доколко ще им се позволи на двете партии на статуквото да участват в управлението.
 
"Намеренията на ИТН са правителството им да издържи по-дълго. Отварянето към партиите на статуквото означава, че ще търсят мнозинство с техни гласове. БСП и ДПС имат нова позиция - отделени от ГЕРБ", посочи Иванов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Глухи и слепи разбра

преди 2 години

Радев бърза, защото има депеша от САЩ - Северна Македония в ЕС и обръч около Русия. Троловете лъжат бабите, че Радев е проруски настроен за да му осигурят повече гласове от БСП.

30

Ха-ха-ха

преди 2 години

Оказа се, че без ГЕРБ е много, много по-зле.

29

не се притеснявай

преди 2 години

До да ви е честитоТези "партии на протеста" са гола вода!Бойко можеше да ги измие с една водоноска,и до там!Обаче краварите не дадоха!Сега ще ги остави сами да се издънят!Цирка предстои!Между другото е интересно,какво ще поискат пак да си купим от тях за поредните няколко милиарда!?На краварите им харесва някой да им дава пари!

fallback