Снимка: МВнР
fallback

Министърът на външните работи Светлан Стоев обяви, че МВнР ще предложи промени в Изборния кодекс, които да подобрят изборния процес и да позволят на българските граждани в чужбина да гласуват по пощата с активна регистрация.

Стоев даде брифинг за медиите, на който бе направен анализ на вота зад граница на 11 юли 2021 г. и бе представено актуалното състояние на отношенията с Република Северна Македония.

"За първи път, откакто участвам в организиране на избори зад граница, МВнР не е упреквано, че не е изпълнило ангажиментите си. Благодарност към всички, които имаха отношение към изборния процес в чужбина – към доброволците, нашите колеги от задграничните представителства, които положиха непосилен труд, към колегите в Централно управление и от други администрации, към техническите лица“, заяви външният ни министър.

На 11 юли за вота зад граница бяха разкрити рекордните 782 избирателни секции в 68 държави. Подчертано бе, че огромният им брой доведе до сериозни затруднения в организацията на вота, включително свързани с доставката и връщането на машините за гласуване и изборните книжа.

"МВнР не е придатък на ЦИК, за да организира избори в чужбина. МВнР е институция, която е призвана да защитава националните интереси на българската държава и на българските граждани в чужбина“, категоричен бе министър Стоев.

Той изтъкна, че организирането на избори е демократичен процес, но има цивилизован начин, по който това да се случва, и който се практикува от мнозинството държави-членки на Европейския съюз.

Затова в анализа на вота от 11 юли, който МВнР ще изпрати на ЦИК и на Народното събрание, сред предложенията ще бъдат както гласуване в чужбина по пощата след активна регистрация на желаещите да гласуват, така и създаване на Районна избирателна комисия „Чужбина“.

Стоев подчерта също, че предстоящите президентски избори ще създадат пред МВнР сериозни предизвикателства, свързани с кратките срокове, очаквания голям брой секции, както и от човешки, финансов и технически характер. Според анализа на МВнР за предстоящите избори за президент и вицепрезидент прогнозният брой автоматично разкрити секции зад граница, съгласно сега действащия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 2 години

hartieno glasuvane v plik po postata e udobno i eftino za vseki chovek ot bg naroda, sasto i za kasata na bg narodnite pari. swizerland praktikuva podobno dopitvane do naroda si i glasuvane po niakolko pati v godinata za razlichni temi i reshenia. da ste chuli reklamacii ot tesi hora? doktor-laboranta ot bern ne vi li e kasal?

39

***= гащи

преди 2 години

...

38

Анонимен

преди 2 години

турската измeт е навсякъде в коментарите. Но... и на вас ще ви дойде времето и ще бягате със запалени ***.

fallback