Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Цели два часа представителите на "Има такъв народ" даваха пресконференция, на която трябваше да обяснят защо оттеглят номинацията за премиер на Николай Василев. Самият Николай Василев отговаряше на зададените му въпроси, другите двама бяха сценаристите хаджи Тошко Йорданов и Филип Станев. Които би трябвало да са част от политическото ръководство на ИТН, поне така стана ясно от думите им.

На фона на политическите въпроси обаче лъсна и неприемливото им поведение към част от журналистите и политически език, който меко казано е неприемлив. Двамата не пропуснаха да припомнят за управлението на "оня от Банкя" и "оня с джипката". Филип Станев си позволи да обсъжда какво е дала природата на една от журналистките. Няма значение дали я харесват или не (ясно е, че е второто), ама декларираните цели да скъсаме с последните 11 години на управление явно не се отнася до езика на говорене.

Същата хашлащина, същият принизен език. Явно политиците не разбират, че това не е "езика на народа" и се принизяват самите те. Политиката не е сатирично телевизионно шоу, където може да се шегуваш на гърба на другите. Поведението ти е признак на собствена култура.

Ще бъдем добронамерени към медиите, обеща Филип Станев.

Никой не иска да бъдете добронамерени, а да се възвърнат нормалните отношения между власт и медии - едните да могат да питат, другите да отговарят. Затова и на няколко пъти бе зададен въпроса как ще бъде обявен новия проектокабинет. За да могат да се зададат въпроси. Отговорът бе един и същ - когато и както ние решим.

След телевизионен запис на Слави Трифонов, както бе преди няколко дни, въпроси нямаше. С пост във фейсбук също е невъзможно. При цитираната неколкократно джипка - пак не ставаше. Има ли разлика? Ами, няма. А уж трябва да станем свидетели на нов вид политика.

ИТН спешно трябва да сменят чипа, нямаме нужда от нови фолклористи.

Може да сте добри сценаристи, но не искаме да слушаме природата къде е дала и къде не. Ако тръгнем по тази плоскост - всеки има недъзи, включително и вие. Не искаме политическите спорове от кръчмите да се пренасят в парламента и въобще в политиката. Това по никакъв начин не ви прави по-готини. Напротив, започват да изникват въпроси за възпитание, първите седем години, образование, среда и т.н.

Високомерното поведение, да обясняваш коя медия как си е свършила или не работата, също не е ваш проблем. Вие можете единствено да коментирате как са си свършили работата във вашата телевизия. Всеки си носи отговорността да задава или не и какви въпроси, дали са пускани фалшиви новини и т.н. Това не трябва да е партиен въпрос, а за последното си има съд.

И не бъдете добри, няма нужда. Просто бъдете част от един равноправен диалог. Защото четвъртата власт често сваля първата. Може да бъде и само заради езика и поведението. А г-н Станев ще направи най-добре, ако се извини.
 
Политиците и медиите са като скачени съдове. И когато говориш просташки, не очаквай анализи "като от Харвард" - университет, който също бе принизен у нас през последния месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

403

Няма

преди 2 години

Няма да го сменят! ИТН може да си обръснат главите, но чипа си няма да сменят - иска се интелигентност и мъдрост. Те могат да правят само показни, евтини, комерсиални изпълнение, изпълнени с манипулативност и преднамерено преиначаване!

402

Анонимен

преди 2 години

Абе тези смешковци не разбират ли че вече на хората почва да им писва от тях ама какво да се прави следват си написания сценарий за подготовката на новите избори 2 в 1всичко друго е прах в очите на хората.

401

До 416

преди 2 години

Борисов има дисертация. Не е такъв ,,еднокнижник,,. Не случайно се задържа толкова години на власт. А и професията пожарникар е уважавана повече от сценарист на порноскечове. И имаме повече пожарни коли от колкото бойни самолети .

fallback