Европа следи с повишено внимание политическите събития у нас. Как медиите в Германия виждат резултатите от вота на 11 юли и как се отразява в техните очи образът на Слави Трифонов?

От години журналистът Катрин Калвайт следи политическите процеси в Централна и Източна Европа за всекидневника "Зюддойче цайтунг". Отразява и събитията у нас – от протестите миналата година до изхода от вота в неделя. Признава, че победата на Слави Трифанов и партията му я шокира.

Още по темата
"Донякъде го очаквах, защото има нещо в популистите, комедиантите, актьорите, за да бъдат избирани на много места в Европа. Имам предвид – Зеленски, дори Доналд Тръмп е пример за това. Сред тях, разбира се, има добри политици. Но проблемът с Трифонов е, че изглежда няма политическа програма", сподели Калвайт пред телевизия Bulgaria ON AIR .

Тя вижда проблем и в отказа на Трифонов да участва в предизборната битка и играта му на криеница с медиите. Изразява съмнение доколко той и партията му "Има такъв народ" са готови да управляват сами, каквато заявка направиха.

"Всичко, което той казва, е неясно. Чудя се дали той наистина разбира парламентаризма, демокрацията и това как работи една държава. При него повечето неща са за морала, етиката - това е хубаво, но не е достатъчно", сподели още Калвайт.

Резултатите от изборите показват и нещо друго - те са ясен сигнал за натрупаното разочарование от политическия елит. Такива са и настроенията на хората, с които Калвайт се среща в България, когато отразява протестите миналата година.

"Говорих с много хора – с експерти, с обикновени граждани. Приятелката на сина ми е от България. Тя казва, че хората са гневни на предишното правителство и са готови за нещо ново", добави още журналистът.

В репортажите си за България Калвайт разказва за ширещата се корупция у нас, която се свързва с управлението на бившия премиер Бойко Борисов. Не скрива обаче разочарованието си от силната подкрепа, която ГЕРБ винаги е получавала от канцлера Ангела Меркел.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова и Яна Червенкова.

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 1 година

Е, тогава да сложим нея, тя да командва държавата щом толкова много ги разбира всички неща. Аз така я виждам работата. Не ни остава никакъв друг избор освен нея...

30

полковник Колев

преди 1 година

Стани ти да седна аз - нормална политическа ситуация в БГ от 1990год. та до днес.

29

Анонимен

преди 1 година

Има такова понятие в медицината - EAD. Early Alzheimer Disiase. Не съм чак толкова състрадателен. Мъчно ми е за народа ни. Възторжен скок от трън на глог! За да се отървем от един пълен не-годник се хванахме за това болно същество!