Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Надявам се, въпреки противоречията между двете институции - прокуратура и МВР, те да взаимодействат ефективно, за да се намали рязко броят на купените гласове, за разлика от предишни избори". Това каза правосъдният министър в служебния кабинет проф. Янаки Стоилов.

Още по темата

Във връзка с думите на вътрешния министър Бойко Рашков, че ще предложи на министър Стоилов да сезира Инспектората на ВСС и ВСС по отношение на прокурори, които са допуснали нарушение на закона и са уронили престижа на съдебната власт, правосъдният министър каза, че ще анализира сигнала, когато той бъде подготвен от Рашков, и ще прецени дали е допустим. На въпрос дали би внесъл във ВСС предложение за прекратяване на мандата на главния прокурор, той отговори, че това зависи от съдържанието на сигнала, изпратен до него.

"В близките дни, най-актуалната задача е добрата организация на изборите", отбеляза Стоилов, цитиран от БТА.

По повод коментарите на служебни министри за работата на съдии Стоилов отбеляза, че липсата на активно взаимодействие поражда конфликтни ситуации между изпълнителната и съдебната власт. "Съдебната власт на основата на своята независимост носи отговорност за резултатите от работата си", допълни той. Министърът препоръча съдиите и пресаташетата на съдилищата да проявят по-голяма активност в комуникацията с обществото.

Министърът съобщи също, че ведомството работи по законови предложения за преобразуване на държавното предприятие "Фонд затворно дело", като ще се цели то да може ефективно да организира производство с част от затворниците като работници, включително за производство на земеделска продукция, която в момента не се ползва за изхранване на затворниците. По думите му трябва да се преосмисли и практиката, за отдаване на лавките в затворите под наем.

Предстои да бъде публикувано за обществено обсъждане изменение на наредбата за прилагане на глава 5 от Закона за българското гражданство, което ще позволи на кандидати за придобиване, възстановяване или освобождаване от българско гражданство да подават документи на място в Министерството на правосъдието, каза Стоилов. Той добави, че в момента до края на юни 2022 г. са запълнени записванията в електронната система за подаване на документи.

По повод инвестиционното гражданство, министерството е поискало информация от Агенцията за чуждестранни инвестиции за това какви са инвестициите, дали са реални и продължават да съществуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase