Снимка: БГНЕС
fallback

"За тези избори нямаме причина да се съмняваме в ролята на машините, освен разбира се, ако не приемам използването на машини като предизобрно послание, тъй като то е такова от самото начало. При писането на Кодекса в краткия парламент беше взето едно драматично решение, за разлика от всички предходни случаи, в които е възможно да се ползва машина паралелно с хартиена бюлетина. Беше решено гласуването с машина да е задължително за всички, които попадат в секции с повече от 300 избиратели", каза изборният експерт и член на ЦИК Димитър Димитров за "Денят ON AIR".

Той припомни, че по-рано днес излезе и решението на Конституционния съд, че не е противоконституционно.

"Не харесвам толкова машинното гласуване, но най-много от това не харесвам, че няма право на избор. Във всички предходни случаи избирателят сам е избирал дали да ползва такова устройство или не. Ще имаме брой напечатени хартиени бюлетини равен на броя избирателите на всяка секция, за да се използват при извънредни обстоятелства. И едновременно с това - забрана те да бъдат ползвани, това не изглежда много логично", допълни Димитър Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че машините са с достатъчно голяма цена.

"На предходни избори един глас от машина е струвал между 55-65 лв., това че се добавят 0,80 ст. за хартията не е от особено значение. Но все пак гласът от машината остава в пъти по-голям, отколкото хартиените. Важното е, че решението на Конституционния съд внася елемент на стабилност и никой няма да се стреми да саботира изборите", подчерта членът на ЦИК.

И подчерта, че не смята, че забавянето на повече от 5 минути за гласуване ще бъде фатално за протичане на изборния ден.

"В машините има таймер, а освен всичко останало той е програмиран, така че да започне да работи в 07:00 ч., когато ще се включи машината и да се отпечата един протокол, върху който може да се проследи хеш кода. В Турция има списък от секции, в които ще се гласува с машина. Броят на секциите обаче няма да е толкова голям, колкото е бил през 2009 г., когато е имало 124 секции. Сега те ще бъдат малко по-малко. Най-много секции ще имаме във Великобритания, следвана от Германия", посочи Димитър Димитров.

Според него темата за фиктивните секции е пропаганда.

Той поясни, че обучават членовете на РИК.

"Днес и утре ще приключат тези обучения, като се очаква следващата седмица районните комисии да направят усилие на обучат СИК на техните територии, тъй като нямаме много остра пандемична ситуация - това обучение в повечето случаи ще бъде присъствено", коментира изборният експерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 2 години

Дядка, ти освен парите ,друго нещо харесваш ли ?! Я у лево да си гледаш пенсията !

23

Анонимен

преди 2 години

И ние гражданите и селяните не харесваме толкова машинното гласуване но в либералната демокрация е така партиите натрапват на народите неща за които те и хабер си нямат. Народа като не реагира интелигенцията може само да сигнализира. Това и правиме много от нас напълно безплатно и изцяло идеално по форумите сигнализираме ...

22

Анонимен

преди 2 години

"В Турция има списък от секции, в които ще се гласува с машина." без коментар.

fallback