Снимка: БГНЕС

Приходите от концесии са едва 145 милиона, като те включват всички природни дадености на страната. Това е изключително нисък приход. Това каза служебният финансов министър Асен Василев при откриването на първия обществен съвет, посветен на разходите на държавата, предаде БГНЕС.

Поради този факт, Василев каза, че работят с Министерство на енергетиката, за да бъдат завишени тези такси.

По отношение на актуализацията на бюджета финансовият министър каза, че ще има такава и тя ще е провокирана от предстоящата нова вълна от COVID-19 и необходимостта бизнесите, които евентуално ще бъдат затворени, да бъдат подпомогнати, тъй като новият вариант е с 60% по-заразен от предходните.

Още по темата

Наред с това той каза, че дефицитите на страната са ниски и сме на трето място по нисък дефицит в ЕС.

„Държавният ни дълг е третият най-малък в ЕС и по този начин ни дава свобода да реализираме национални политики. Прави впечатление, че част от приходите растат доста бързо“, коментира той.

От думите му стана ясно, че голяма част от приходите се формират в София.

"Част от приходите идват от нефинансови активи, основно имоти с отпаднала необходимост. В момента се опитваме да съберем информация, защото има притеснителни данни. Във Варна има два имота, продадени на цени доста под пазарната", посочи той.

От гледна точка на МФ е добре да се помисли за по-засилен контрол при тези сделки, коментира Василев.

Стана ясно още, че от приходи събираме 47 млрд. лева, но харчим над 51 млрд. и подчерта, че през 2020 г. НАП са събрали 25 млрд. лв., а държавата е изхарчила над 3 млрд. лв. за ковид мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase