fallback
 
Още два дни ще продължи регистрацията за участие в предсрочния парламентарен вот на 11 юли. Направените промени в Изборния кодекс провокираха редица въпроси - ще се справим ли с машинното гласуване? Ще ни гарантира ли то честен вот? И как ще се организира гласуването на сънародниците ни в чужбина?
 
"Машините, сами по себе си, са само едно устройство, което според тези, които познават методиката, отговарят изцяло на изискванията на нашия Изборен кодекс. Не можем да очакваме, че всички хора ще знаят как една машина се управлява. Да, машините могат да направят, така че нашият избор да бъде коректно отчетен, но идва въпросът дали СИК ще имат време да работят с тези машини и да овладеят изцяло начина им на работа, за да бъдат коректно използвани", каза в ефира на Bulgaria ON AIR Румяна Дечева от Обществения съвет на ЦИК.
 
Тя изтъкна това, че новият състав на ЦИК е там от много кратко време.
 
"Те работят с нов Избирателен кодекс, много бърза беше промяната. В момента трябва да има машини в чужбина, където има над 300 избиратели. Законодателят, който направи промените да няма ограничение на броя секциите в чужбина, да се гласува с машини, направи допълнителни промени, които в тези 2 месеца, които са за организиране на изборите, поставиха ЦИК да работи всеки ден, включително събота и неделя. От това прегаряне очаквам тези хора все по-трудно да започнат да се справят", подчерта Румяна Дечева.
 
И допълни, че във всяка една секция ще има и бюлетини.
 
На въпрос какво се случва, когато с машината има технически проблем, тя отговори:
 
"Най-вероятно ще има протокол, спира се машинното гласуване и се изважда от употреба. Това може да отнеме не повече от минута-две, и започва гласуването с бюлетини. Добре е машините да стигнат до всички, които ще гласуват. От една страна законът казва, че това е основното средство за гласуване, а от друга страна - в много населени места те не бяха ползвани."
 
По думите й голяма част от гласоподавателите не са гласували с машини и липсва информационна кампания. Според нея за тези избори видеонаблюдението няма да е възможно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

голям позор

преди 2 години

Разбрахте ли за гафа на нашия президент в Брюксел? Аз знаех, че ще се издъни. Този човек изобщо не е в час. Отишъл залата за пресконференции, застанал пред микрофоните и чакал да му задават въпроси. Чакал чакал, ама няма въпроси/не му е времето/. Един отзад се обадил, че ако иска може да направи изявление. И той изръсил няколко клишета и си тръгнал. Западните медии гърмят, само наще нищо не казват, но те ще излязат клипове в мрежата. Отново пжкозо колко е несъстоятелен.

8

Гамен Грипенов Ветов

преди 2 години

Здраствуйте паляци!Какту знайти пудписах новия кодикс в 3.00ч сабайлям!Слязух *** Деса и какту бях пу пижамъ *** пудписъх в коридоря.дъ можи дъ действъми бързу и дъ си усигурим нищатъ *** напред!Ни знам вий,мъ аз вярвъм,чи и по лесну да изфълшивиш избурити пудкупвайки 70 000 членуви на СИК и РИК,утколкуту дъ купиш идин углъднял Виницуелиц.По лесну и дъ прасниш 3 милионъ бюлитини *** 3000 флашки!Флашкътъ и сигурну нещу.Ни можи да съ мънипулира,кат пауер пойнтъ!Мънънкити ми жабочитъ шъ въ схрускъм

7

Недоразбрал

преди 2 години

Тая работа с машините ми прилича на оня виц,дето хубавец искал да *** мацка и и предложил да играят на пролет.Когато тя попитала що за игра е това,той и казал,че той ще я чу ка,а тя ще чурулика като птичка!Когато мацката разбрала и се ядосала на наглостта му и му казала,че въобще няма място за майтап в тая работа и че въобще и се гади само от мисълта за това,то пи чът настоял и казал,абе аз само да ти го вкарам,да видиш как ще ти хареса и как ще зачуруликаш!Лелката ни убеждава,че ще ни хареса!

fallback