Снимка: БГНЕС

Здравният министър ще предложи удължаване на епидемичната обстановка с 2 месеца, тъй като само по този начин ще може да се въвеждат мерки и те да се спазват.

"В противен случай всеки ще може да влиза в страната без тест, не могат да се предлагат и спазват мерки", заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред bTV.

Срокът е два месеца, тъй като се очаква на 11 юли да бъде избрано ново Народно събрание, а впоследствие и правителство, което да наследи служебното.

Ще има промени в министерство със сигурност, на всички нива, допълни още служебният здравен министър. По думите му „този, който си върши добре работата, може да бъде спокоен, а този, който не я върши – не трябва да бъде спокоен“.

Той отказа да коментира кой конкретно ще бъде подменен.

"Този въпрос няма да го решаваме по телевизията. Искам да запазя достойнството на всеки един", каза Кацаров.

От 1 до 10 юни пък предстои национално проучване, което да покаже колко души са се срещали с вируса у нас, тъй като подобна статистика у нас не се прави.

Още по темата
Кацаров отново припомни, че Националният оперативен щаб е закрит в средата на април и няма да бъде възстановен, тъй като не е необходим.

"Беше работна група, която да съветва предишния министър. Беше назначен да съобщава лошите новини. Решенията според закона винаги са вземани от здравния министър, щабът никога не е бил упълномощен да го прави. Имам достатъчно голям екип в администрацията, с който да се съветвам. А и получавам съвети непрекъснато", обясни министърът.

Според д-р Кацаров, ако хората не се ваксинират масово през лятото, наесен ще има нова вълна.

Той допълни, че за разлика от повечето си колеги, той трябва да работи в кризисен момент и по време на епидемия. И един от приоритетите е туризма.

"Едно от нещата, които се обсъждат във връзка с туризма, е да се организират безплатни PCR тестове на хората, които влизат у нас. Другото е да се вдигне възрастта на децата при правенето на тези тестове. Само преди дни Кацаров е издал заповед да не се изисква PCR тест до 5-годишна възраст. От туризма настояват за по-висока възраст", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase