Снимка: архив, БГНЕС

Едва 5% са ваксинираните българи на възраст между 60 и 70 години и хората, които направиха страната ни последна по ваксинационни темпове в Европа, трябва да имат малко срам да критикуват. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров за Дарик радио.

Изказването на Кацаров бе по повод коментар на Костадин Ангелов, който изказа недоволство от новия ваксинационен план, според който с приоритет ще се ваксинират възрастните хора.

Още по темата

„Общопрактикуващите лекари вече няма да се редят по опашки, ваксините ще бъдат доставяни до логистични пунктове, което ще ускори процеса по ваксинация. Ваксините са безплатни за всички граждани, независимо дали са здравноосигурени или не“, посочи Кацаров.

„Хора, ваксинирайте се!", призова той. По думите му има достатъчно ваксини за всички желаещи. „Само когато постигнем над 70% ваксинационно покритие, можем да премахнем ограниченията“, уточни той.

По отношение на ваксините министърът заяви, че това е най-изпитаният метод – приложени са вече на повече от 1 млрд. души. „Не знаем колко точно хора са се срещали с вируса, затова съм възложил в следващите седмици да се направи епидемиологично проучване сред населението, което да ни даде реална представа за ситуацията. Ситуацията в момента не е драматична, намалява разпространението на вируса, но опасността не е преминала – съществува риск от нова вълна през есента“, посочи Кацаров.

Кацаров допълни още, че са взели решение да се присъединим към договора на Европейския съюз, според който производителите на ваксина се задължават при поява на нов щам да изменят състава ѝ, така че да бъде по-сигурна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase