Снимка: Bulgaria ON AIR

С едно и също решение на служебния кабинет са освободени 24 областни управители и са назначени новите. Смяната е в сила от утре, предава Bulgaria ON AIR.

"Мотивите за смяната, както казахме, са гарантиране и търсене на възможности за честния вот и за намаляване на купения и корпоративен вот", заяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

Повечето от новите губернатори имат сериозен стаж в системата на МВР.

Още по темата

"Това са задачите, които те имат в момента. Знаете, че цялото правителство работи в посока осигуряване на честни избори. Това е най-основната задача на всяко едно служебно правителство, така че тези смени са в контекста на тази цел", каза още Кутев.

В четири области - Варна, Добрич, Силистра и София областни управители стават заместниците на досегашните. Досегашният областен управител на Варна Стоян Пасев не е изненадан от промените и се надява да има приемственост.

"Доста проблеми има не само област Варна. Единствената и основна цел са изборите. Навлизаме в летен сезон, излизаме от пандемия. Основната задача са изборите", смята Пасев.

Начело на областната управа в Хасково още няколко часа е д-р Стефка Здравкова. Самата тя не е учудена и е била готова да си подаде оставката.

"Смяната на поста ми е закъсняла. По-рано трябваше да бъдем освободени", заяви д-р Здравкова.

И ако според нея това решение е нормално, в други не вижда логика.

"Не е логично да бъдат сменени кадри, в които държавата е инвестирала. Гавра", каза още тя.

За Bulgaria ON AIR част от сменените областни управители отказаха коментар на рокадите с мотива, че сегашното решение следва политиката на служебния кабинет и още чакат заповедите си за освобождаване.

Назначени са 13 зам.-министри в още 7 министерства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase