Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Датата на предсрочните парламентарни избори у нас ще бъде 11 юли, потвърди отново президентът Румен Радев.

"Не аз определям датата за изборите този път – 4 юли беше абсолютно невъзможна, а за след 11 юли не можеше да се отлага", посочи държавният глава по време на изслушването на номинираните за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Той напомни, че досега у нас не са правени избори през летните юли, август и първата половина на септември, с изключение на един вот – на 5 юли 2009 г.

Oще по темата
"Изборите са стожер на демокрацията. От тях зависи да имаме демократични и легитимни институции. За да проведем честни, достъпни и прозрачни избори, изключително важни са съставът и начинът на работа на новата Централна избирателна комисия, в които да имат доверие българските граждани, където и да се намират по света", заяви държавният глава пред кандидатите за членове на ЦИК.
 
Мотивът за избора на дата за разпускане на 45-ото Народно събрание и насрочване на предсрочни парламентарни избори е да се гарантира на новата ЦИК достатъчно време, за да изготви и разгърне нормална хронограма за изборите в синхрон с реализираните законодателни промени в Изборния кодекс, подчерта президентът и предупреди, че за ЦИК предстои усилена работа още от първата работна седмица.

Между акцентите на изслушването беше подготовката и логистиката на машинното гласуване. "Промените в Изборния кодекс са стъпка към достъпни, по-честни, по-прозрачни избори и за решаване на някои от негативните страни в нашия изборен процес. Аз съм поддръжник на машинното гласуване, но напълно осъзнавам рисковете, свързани с него – с логистиката, сертифицирането, верифицирането, публичността на методиката", заяви президентът и пожела да се запознае с визиите на кандидатите за минимизирането на тези рискове.

Румен Радев напомни, че при консултациите с ЦИК през януари с участието на Държавната агенция за електронно управление, Института по метрология и Института за стандартизация е изискал да се публикува методиката за проверка и тестване на машините, но тя все още не е оповестена. "Пое се ангажимент партии и граждански организации да присъстват на процеса по тестване и сертифициране и да имат достъп до машините за разглеждане на софтуера и начина им на работа, но сегашната ЦИК отсъди, че те нямат право на такъв достъп. Това снижава доверието в машините", заяви държавният глава.
 
Предложеният за заместник-председател на ЦИК Цветозар Томов беше категоричен, че ще поиска забраната на достъпа на партии и граждански организации до тестване и проверка на машините да бъде отменена. "Достъп до възможността да се сертифицират устройствата трябва да имат широк спектър от интересуващи се от проблема организации. Ние няма как да имаме претенцията, че работим открито и прозрачно, ако не го осигурим", заяви той.

Димитър Димитров, предложен за заместник-председател, осведоми за протеклите проверки за разминавания в протоколите при машинно гласуване, като обобщи, че в огромната си част те са били минимални и без значение за изборния резултат на предходните парламентарни избори.
 
Държавният глава подчерта, че успешната работа на новата ЦИК зависи и от надеждното ѝ сътрудничество с Министерството на външните работи, предвид промените в ИК, касаещи гласуването на българите в чужбина. По време на изслушването президентът подчерта, че подходът на комисията трябва да е ориентиран към включването на все повече българи в чужбина в изборния процес.

"Гласуването от чужбина не е просто акт на пускане на бюлетина, това е духовно приобщаване към родината и ангажираност на всички наши сънародници към съдбата на България и нейното бъдеще"“, заяви президентът.
 
Румен Радев подчерта, че е изключително важно новата ЦИК да работи обединена около принципа за провеждане на честни избори, като членовете в нея не се делят според лични политически предпочитания. "Изключително важно е политическите противоречия да не се привнасят в Централната избирателна комисия. Разчитам, че с вашата убеденост, знания, воля и отдаденост на мисията, която ви предстои, ще обедините усилията си, така че да противостоите на атаките, да изпълнявате стриктно закона и да отговаряте на високите очаквания на българските граждани", заяви още президентът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

AZP

преди 2 години

Радев=Нинова, комунисти=социалисти. Не разбра ли българино, че тяхната крайна цел е излизането ни от ЕС и НАТО, че те изпълняват нарежданията на Решетников. Нима още не си проумял, че незавидното ни последно място в Европа се корени още във времето на тъй наречения "Народен" съд, когато беше избита почти цялата ни по-образована и можеща интелигенция, че вместо някои от тях овчарите станаха министри и ни поведоха към дъното като стадо овце. Срам! Срам! Срам!

85

Loyko

преди 2 години

Радев е пресметнал всичко. Нито ден напред или назад.Нагласена работа..по ноти.

84

Марвин

преди 2 години

До нищоправещиятГлупавите гербери обожавате да приписвате "качествата" на мутрата на Радев... Нищо, след 11-ти юли сте пътници!

fallback