Снимка: БГНЕС

Привърженик съм на машинното гласуване, защото смятам, че то улеснява изборния процес, обяви номинираната от квотата на "Има такъв народ" за председател на новата Централна избирателна комисия Камелия Нейкова. Тя се представи на изслушването при президента Румен Радев на номинираните за членове на ЦИК.

По думите й машинното гласуване не позволява недействителни бюлетини, а това означава, че всеки глас на избирател може да бъде отчетен.

Още по темата
"По отношение на протоколите на СИК – машинната разпечатка ще има стойността на протокол, което ще улесни до голяма степен работата на членовете на Секционните избирателни комисии (СИК)", каза Нейкова, цитирана от bTV.

Тя изтъкна, че за пореден път комисията ще трябва да започне работа с летящ старт с оглед малкото време до предсрочните избори. Новата ЦИК трябва да започне работа веднага след сформирането й, което ще стане с указ на президента.

"Най-важното в работата на ЦИК е доверието, но доверието не само на гражданите към ЦИК. Много е важно ръководството на дадена политическа партия да има доверие в своя кандидат и доверие в ръководството на парламентарната група. Вчера това доверие се пропука. Особено в партия ГЕРБ", подчерта по време на изслушването Румен Радев.
 
Държавният глава още веднъж призова за отговорно поведение и конструктивен диалог между политическите партии и коалиции. Той припомни, че времето на дебатите по закона и процедурите е останало в парламента, а сега е необходимо излъчването на ръководство на комисията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase