Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед

Само един от шестте законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесени за обсъждане, мина на първо четене в пленарната зала
 
Подкрепа получиха единствено предложенията на ИТН.

Според приетите поправки българите в чужбина ще гласуват по пощата, ако има такава възможност.

Oще по темата
Въвежда се изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с поддържането от секциите на резерв от хартиени бюлетини, които могат да бъдат използвани при неразрешим технически проблем.

Създава се и изборен район "Чужбина", за да могат сънародниците ни зад граница да гласуват с преференция и за независим кандидат.

Предвижда се да няма ограничения на броя секции в чужбина.

Промените въвеждат и видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година.

От ИТН поискаха и прекратяване на мандата на настоящата ЦИК, избор на нов, но в по-малък състав – вместо 18 членовете да са 15, като от Комисията се премахне квотата за партиите, които имат само евродепутати.

На-голям дебат в пленарната зала предизвикаха предложенията на ГЕРБ за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система.

От ГЕРБ искаха изборите да се провеждат в едномандатни райони в два тура, както и районите в страната да са 234 и 6 извън нея, като номерацията им да се определя от президента.

Въпреки настояванията на депутатите от ГЕРБ, предложенията им бяха отхвърлени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

299

Анонимен

преди 3 години

Електронно банкиране направи измама за 3 МИЛИОНА лева !ВЧЕРА НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ! НАЛИ Е СИГУРНО! НАЛИ ТОВА Е АРГУМЕНТА, ЧЕ СИ УПРАВЛЯВОМЕ ПАРИТЕ ЕЛЕКТРОННО, А НЕМОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА! ГОТВЯТ НИ НЕВИЖДАНИ ДОСЕГА ФАЛШИФИКАЦИИ

298

Анонимен

преди 3 години

Мажоритарният вот не мина, но минаха всякакви други глуппостти. 1. Гласуване по пощата2. Гласовете от чужбина, вместо в район Чужбина с 4 или 6 мандата влизат в другите избирателни области и може да се окаже, че с една крайно силна мобилизация гастарбайтерите избират 20 депутата.3. Размразиха клаузата за депутатските увеличения на заплатата с 25%, която не е ползвана от 2009 година. Тя казва, че за извънредна работа, депутатите ще получават извънредни повишения.

297

Анонимен

преди 3 години

След като, отворят плика,променятвота.Браво дълго човече,браво.Имаме си ориентир,но си нямамепастир.Тояжки сър.

fallback