Снимка: ЦИК
fallback

Централната избирателна комисия излезе с решение след полунощ за броя на мандатите на партиите в новия парламент.

Коалицията ГЕРБ - СДС ще има 75 депутати, или с 20 по-малко, отколкото след предишните избори.

Oще по темата

С първото си явяване на избори партията на Слави Трифонов спечели 51 места в парламента.

БСП ще има 43 депутати при 80 в миналото Народно събрание.

От партиите в предишния парламент само ДПС ще има повече депутати - 30, или с 4 повече.

"Демократична България" вкарва в НС 27 представители, а Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" ще има 14 депутати.

За ГЕРБ - СДС са гласували 26,18%, за "Има такъв народ" - 17,66%, за БСП - 15,01%, за ДПС - 10,51%, за "Демократична България" - 9,45%, а за коалицията "Изправи се! Мутри вън!" - 4,72%.

От списъка с депутати бяха извадени 8 души - двама от ГЕРБ и шестима от ДПС. От ГЕРБ това са Бойко Борисов и Павлин Ганчев. От ДПС - Хасан Азис, Искра Михайлова, Ресми Мехмед Мурад, Десислава Димитрова Тодорова, Каролина Симеонов Кьолер и Николай Тонев Колев, предаде БНТ.

По многомандатни райони ГЕРБ печели най-много места от Варна – 5, както и по 4 от Благоевград, Бургас, 23-ти и 25-и район в София-град.

Партията на Слави Трифонов излъчва най-много народни представители също от Варна – 4, и по трима от Бургас, Стара Загора и 25-и софийски МИР.

БСП получава най-много депутати Пловдивска област – 3, и по двама от други 10 района.

ДПС – 3 от Кърджали и по двама от Разград, Търговище, Шумен и още две области.

„Демократична България“ вкарва 6 депутати от 23-ти МИР в София, 4 – от 24-ти столичен и 3 от 25-и.

„Изправи се! Мутри вън!“ има по 2 депутати от Бургас и от 25-и софийски МИР, но вкарва депутат и от Кърджали.

50.61% е активността на тези избори. 790 000 са предпочели машинно гласуване. В същото време малко над 33 600 души са гласували с "не подкрепям никого".

Броят на недействителните бюлетини на парламентарните избори е 86 527. Решението на ЦИК трябва да се обнародва в "Държавен вестник".

Председателят на ЦИК Александър Андреев благодари на членовете на секционните и на районните избирателни комисии за свършената работа и отчете, че проведените избори за народни представители са законосъобразни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

252

Анонимен

преди 3 години

Да БСП открадне парите, СДС заводите, НДСВ имоти.ДПС искат да станем турско.Всички крадяха. Никой нищо не направи за държавата... Да споменавам ГЕРБ, ВМРО.. не. Тогава освен че, се крадеше и се строеше, ремонтираше. А сега тия новите за да управляват трябва да се коалиран със старите муцуни от БСП. Въпреки че са отцепници те и в кръвта си са комунисти. Дано има втори избори да се корегират объркани те.

251

Анонимен

преди 3 години

Постоянно живеещите в чужбина дето имат двойно гражданство не трябва да определят,кой да ни управлява. Те гласуват според приказки на *** и пульо а не от опит. Чалгаджията им направи яки концерти, каза им, че в България е много зле, че има корупция и....Дайте да променим нещо и.... Гласувайте за мен. Сега от чужбина ще гледат саир ама на наш гръб не на техен. От 1990 БСП източни пенсионния фонд и си разделиха куфарчета с пари. После при СДС прецакаха приватизацията. Никой нищо не ремонтира....

250

az

преди 3 години

До НККИма села в България (и то - много) в които има само по няколко човека. И техните ли секции да закрием?! Колкото до чужбина - дори само дипломатите (с техните семейства) в почти всички тези страни, в които има секции, са десетки!

fallback