Снимка: БГНЕС
fallback

Премиерът Бойко Борисов инспектира тази сутрин строежа на газовия хъб "Балкан" в община Ветрино, област Варна. Видео от проверката на обекта беше качено на страницата на премиера във Фейсбук.

Заедно  с Борисов на инспекцията е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"България остава незаобиколим фактор в доставките на газ в региона, а транзитните такси от преноса му поне 70 години ще се получават от България", заяви премиерът. Той подчерта, че с модерните компресорни станции газ може да се  транзитира във всички посоки.

"Сега сме 100 процента енергийно независими, никой не може да ни спира кранчето и като прибавим намаляването на цената на газа, може да се каже, че свършихме добра работа", посочи Борисов.

"Благодарение на нашата дипломация и политическа воля успяхме да завършим мащабния проект "Балкански поток". България ще бъде незаобиколим фактор на европейската газова карта за десетилетия напред и ще получаваме транзитни такси. Компресорната станция "Нова Провадия" е поредният грандиозен обект, който изграждаме в момента. Със строителството на "Балкански поток", интерконектора с Гърция, с разширението на газовото хранилище в Чирен - ние вече сме 100% енергийно независими. Докато другите само приказваха и нищо не направиха, ние свършихме много работа – постигахме пълна диверсификация на газовите доставки", написа във Фейсбук премиерът след инспекцията.

"Надграждаме електропреносната ни система по най-добрия начин, за да бъде България лидер и в тази сфера", заяви министър-председателят, който посети и подстанцията към варненския мрежови експлоатационен район на Електроенергийния системен оператор.  

През подстанцията преминава електропроводът към подстанция "Бургас" до подстанция "Марица-изток", който е обявен за обект от  общ европейски интерес, тъй като е част от транс-европейската енергийна инфраструктура, както и от приоритетния енергиен коридор "Север – Юг".  150 километра от електропровода са вече в експлоатация, пуснати три месеца предсрочно.

Бойко Борисов отбеляза, че с изграждането на проекта се отговаря на нуждите на българските работодатели и за тях подсилването на енергийната мрежа ще бъде от огромна полза. Борисов изтъкна още, че 60 милиона лева от инвестицията за участъка на стойност 120 млн. лв. са безвъзмездна помощ от ЕС и по линия на европейския финансов "Механизъм за Свързване на Европа".  

Общо проектът е на стойност от 220 млн.лв. Министър-председателят беше категоричен, че със зелените мощности, които има в страната ни и с работата по 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" България ще може да бъде енергиен лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

235

Баце, завалията...

преди 3 години

съвесем е издухал. дано изборите наистина да го издухат !

234

Анонимен

преди 3 години

Ся се бие в гърдите че нещо е направилА кога не даваше защото се кланяше на някои забрави

233

Анонимен 2

преди 3 години

Бат Боко,теб ако поне малко те е грижа за народа в България,няма да е най-бедната с нещастните хора в Европа.

fallback