Снимка: БГНЕС

Посолството на САЩ в България излезе със специално изявление по повод обявената информация за установен руски дипломат, който е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Още по темата
"Съединените американски щати подкрепят усилията на България да защитава своя суверенитет и сигурност, включително днешното съобщение за експулсиране на служител на руското посолство заради шпионаж. През последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители - от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина.

България е силен съюзник и партньор в НАТО и има неотменно право да защитава своя суверенитет", написаха от американското посолство.

От посолството на Великобритания също подкрепиха действията на страната ни.

"Като близък партньор и силен съюзник в НАТО, Великобритания подкрепя решителността на България да защитава своите граждани, сигурността си и суверенитета си от зловредни заплахи". Това написа в профила си в Туитър посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън.

Както е известно главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за случая. След това от Министерството на външните работи обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут.

Нота с това съдържание е била връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който е бил извикан в сградата на министерството.

Изявление на Посолството на САЩ в България Съединените американски щати подкрепят усилията на България да защитава своя...

Публикувахте от U.S. Embassy Sofia в Петък, 18 декември 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase