Снимка: БГНЕС

Бившият министър на труда и социалната политика Лидия Шулева коментира очакваното повишение на пенсиите - дали ще бъде с 10 или 11% няма разлика. Шулева допълни, че все пак се намираме в предизборна кампания и винаги в такива периоди има заиграване с темата за пенсии и добавки около празници.

Попитана колко политика има в това решение да се увеличат пенсиите, Шулева беше лаконичка, че това е “буря в чаша вода”. “Прогнозата в държавния бюджет, която е направена, е направена на базата на очакванията на ръста на инфлацията и на средния осигурителен доход", каза бившият министър пред БНТ.

Относно швейцарското правило, Шулева допълни - “имаше един период назад в годините, в които швейцарското правило за съжаление не можеше да отрази реално адаптацията, която беше необходима на пенсиите и се получи в годините едно доста сериозно изоставане, особено на пенсиите, които бяха а по-рано”.

За отпускането на добавки към пенсиите Шулева сподели, че идеята е, ако се прави някакъв вид добавка, била за Великден или Коледа, е добре да е извън пенсионната система, т.е от социални фондове. Ако добавката е от пенсионен фонд, хубаво е всички пенсионери да вземат нещо, защото са дали своя принос към конкретен пенсионен фонд.

Големият проблем според Шулева е неспазването на законите. В социалната политика има много закони, според които е описано как се изчисляват пенсиите, но тези закони не се спазват.

В момента всички партии се опитват да засвидетелстват “жестове” към пенсионерите с поредното увеличение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase