fallback

Посланиците на страните от ЕС приеха исканията на България за "погрешната интерпретация на историята" от страна на Скопие и пълната форма на името на страната - Република Северна Македония. Две държави обаче - Чехия и Словакия, неочаквано блокираха заключенията на Съвета на ЕС за разширяването. Какво означава това?

"При всички положения е неприятен момент за целия Европейски съюз, като не може да се стигне до едно общо съгласие и тук се вижда, че не България е тази, която пречи, но има други страни – членки, които си позволяват да блокират решението". Това каза за предаването "Брюксел 1" доц. Наум Кайчев от Смесената историческа комисия между София и Скопие.

"Очевидно има пряка връзка между Р Северна Македония и Чешката република. Министърът на външните работи беше на посещение в Прага дни преди това решение", допълва Наум Кайчев.

"Връзката е очевидна, но може би има и нещо по-дълбоко – отношения, както на релация Скопие – Прага, така може би и някаква друга динамика вътре в ЕС. Може би има желание на тези страни да се проявят по някакъв особен начин. Но, така или иначе, достойно е за съжаление, че се стига до блокиране на това общо становище на ЕС", коментира доц. Наум Кайчев от Смесената историческа комисия между София и Скопие.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" в събота, от 17.30 часа, по Bulgaria On AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

Щш е то Чехословакия

преди 3 години

Древната Моравия, от която прогонили Светите Кирил и Методий !

80

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен85 Утре ще станат и марсианци, ако им пробутат антибългарска омраза. Във фризера,за още 30 години.

79

Анонимен

преди 3 години

До Цвятко историйски67 Най-напред дружбата с Хитлер бе между Сталин и Хитлер,после се скараха и запалиха Европа. След това сърбите запалиха Европа,а вие сте винаги с тези,които палят Европа,затова още дълго в чакалнята за ЕС.

fallback