Снимка: БГНЕС
fallback


"Предвидените в законопроекта промени в Наказателно-процесуални кодекс (НПК) и Закона на съдебната власт (ЗСВ), въвеждащи фигурата на „прокурор по разследването срещу главния прокурор", не са необходими". Това се посочва в становище на Прокуратурата на Република България, адресирано до ръководството на Правна комисия в парламента, предаде  БГНЕС.

Повод за становището е законодателната инициатива на депутати от управляващото мнозинство, с която предлагат въвеждането на нова правна фигура – прокурор, който да възбужда и води разследване срещу обвинител номер 1.

"В актуалното законодателство не са налице пречки за провеждане на разследване срещу главния прокурор от всеки компетентен прокурор, при наличието на достатъчно доказателства за виновността му в извършване на престъпление от общ характер", категорична е прокуратурата в становище си.

В него държавното обвинение се позовава и на скорошно решение на Конституционния съд, според което всеки прокурор в държавата има компетентност и може независимо да проведе разследване срещу главния прокурор, като в случая правомощията на ръководителя за надзор за законност и методическо ръководство не се отнасят до тази хипотеза.

Това са и причините от държавното обвинение да не вземат отношение по конкретните идеи на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за законови промени.

"Всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви привилегии, основани на обществено положение (чл.6 от КРБ). Този принцип сам по себе си създава невъзможност от възползване на главния прокурор от каквито и да било привилегии, отличаващи го от всички останали граждани на РБ. При наличие на данни или доказателства за извършено от него престъпление, същият няма никакви законови правомощия да влияе върху процесуалното развитие на случая", пишат в становището си от прокуратурата и завършват: "Гореизложеното не обосновава необходимост от създаване на нова фигура – прокурор с изключителна компетентност за разследване срещу главния прокурор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 3 години

За тия, които си мислят, че няма нужда от промяна и Гешев, не е човека на мафията в България, горещо им препиръчвам да отидат да поживеят няколко години в нормална държава. Тогава ще им стане ясно защо България от страна със стандарт на живот, само след Източна Германия от бившите соц. страни, в момента сме на дъното, а избягалите от България, вече може би са повече от тия който са тук.

25

Поплавски

преди 3 години

Ние сме държавата с най гарантирания живот на мафията.Свински черва се оплитат във всички институции,от които зависи житейската ни чистота като държава.Търкалят се пачки с валута,злато,метреси шетат по спалните,никой не си мърда запарения ***,за да провери,какво става в обрулената ни държава.

24

АЛИБАБА КАРА РЕЗИЛ

преди 3 години

ДА ЖИВЕЕ КУРАНА И ЛЕНИН ДПС И БСП МАШАЛААААА

fallback