Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравният министър Костадин Ангелов ще настоява да не се разхлабват мерките и след 21 декември. Това каза той, след като провери наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал, които са в Централната складова база на БЧК, предаде БТА.

Още по темата

За разхлабване на мерките след 21 декември е много рано да се говори, но се надявам до края на тази седмица да имаме конкретно становище какво ще правим, но мнението ми като лекар и като министър е нощните заведения да продъжат да бъдат затворени, допълни той. По думите му на 21 декември е рано да бъдат отворени училищата и детските градини, те могат да бъдат отворени след Нова година. Предстои да се реши за ресторантите и за големите търговски обекти. Като министър настоявам да бъде максимално сигурно за хората, но ако продължаваме да плащаме със загубата на 150 българи, не е добре, каза още министър Ангелов и подчерта, че ще настоява противоепидемичните мерки след 21 декември да останат такива, каквито са и до момента.

Има достатъчно антигенни тестове, с които ще се осигури тестване на всички пациенти с оплаквания, допълни министър Ангелов. По думите му до дни се очаква експертно становище дали при положителен резултат от антигенен тест и при наличие на клинична картина резулатът ще може да се приравнява с резултата от PCR-тест. Ако това се случи, пациентът ще бъде поставян в изолация, както и неговите контактни лица. Личните лекари също ще могат да правят антигенни тестове, както и да насочват към извършването им, посочи още той.

Защитни предпазни средства категорично ще има за всички болници, за диагностично-консултативните центрове с COVID-зона и за центровете за спешна медицинска помощ, подчерта министър Ангелов. Даренията в болниците са инициатива, която предприемат ръководствата им, а дарителските кампании се правят, защото директорите искат да осигурят по-големи количества предпазни средства за по-дълъг период от време, коментира той въпрос за организиране на дарения на защитни средства за персонала в лечебните заведения.

Медиците, желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, са от 20 на сто до 48 на сто в различните области на страната, посочи министър Ангелов и допълни, че по-късно днес предстои среща с директори на регионални здравни инспекции, с които ще се обсъди темата. Министър Ангелов изрази желание първи да се ваксинира, въпреки че не е лекар на първа линия, но с този акт би показал на гражданите, че ваксината е ефективна и безопасна.

Коментари Напиши коментар

157

Анонимен

преди 2 месеца

На никой от тези изобщо не му пука за ничий мизерен,човешки животец.Ако врякащите ковид***одти си мислят,че всико се прави за тяхно здраве и интерес,лъжат се.Ако имат и някоя мозъчна клетка,с която да мислят,биха и сами стигнали до този извод.Но сега-няма планови операции,с това нещо се спъва също здравето на хората,та това е ''загриженост;' за тези с маските.Хайде,останете си със ''здраве''!

156

до 151

преди 2 месеца

починалите тази година са по малко от миналата

155

Анонимен

преди 2 месеца

Ангелов непряко казва че не ги взима той решенията познайте от кого идват от полиглота Кограчулейшънс