Снимка: Правителствена пресслужба

Приказка за отваряне на Европа до края на март няма, очаква се тогава трета вълна на коронавируса и много тежки рестрикции.

Още по темата
Това коментира премиерът Бойко Борисов, който участва в заседанието на евролидерите в Брюксел.

По думите му излизането от кризата се очаква в периода август-октомври 2021 г., ако се постигне 70% ваксинация на населението на ЕС, за да се създаде колективен имунитет.

Борисов каза, че у нас трябва да следим за мерките и за баланса в здравните заведения. Той изтъкна, че е радостно, че има дни, в които оздравелите са повече от заразените, но оптимизмът в тази връзка по думите му е умерен.

Борисов уточни, че след завръщането му у нас отново ще обсъждат със здравния министър какви да са действията на властите за празниците.

"Резултатите са добри, но по нищо не показват, че пандемията в България ще приключи за Коледа. Коледа, Нова година за ЕС трябва да бъде в най-тесен семеен кръг, без масови събирания, това е за всички европейски държави", каза Борисов.

По думите му единствено в Ирландия смятали да пуснат пъбовете за празниците, но след пълен локдаун от месец, който са въвели.

Премиерът посочи, че е разговарял с колегите си и "всички са много притеснени от финансово-икономическите показатели".

По думите му единствената държава, за която ЕЦБ прогнозира до 6% БВП догодина е Китай. За ЕС и САЩ прогнозите били за минус 10-минус 15%.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase