Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед

Депутатите намалиха окончателно ДДС за храната, която ресторантите доставят по домовете. Ставката вече ще е 9%, а не 20%, както беше досега.

Oще по темата


По предварителни изчисления загубите за бюджета за следващата година ще са около 15 млн. лв. от тази мярка.

Въпреки това тя стана факт по настояване на ресторантьорите, които са силно засегнати заради коронакризата.

От 1 юли до края на 2021 г. ДДС за храната в ресторантите бе намален на 9 на сто, за да се намалят загубите след затварянето им по време на извънредното положение. Данъкът за доставената храна обаче остана 20%. С приетата промяна днес в Закона за ДДС ставката и за нея вече е намалена.

Против това се обявиха търговските вериги. Те настояват ставката да е една.

Според тях намаляването на ДДС за ресторантите поставя в неравноправно положение търговците, защото те също продават прясно приготвена храна. Ако един клиент си купи вечерята от топлата витрина на търговска верига или я поръча от там, ставката ще е 20% ДДС, а ако я поръча от ресторант - 9%, мотивираха се търговците.

БСП предложи да се намали на 9% и ДДС за лекарствата, които се плащат от НЗОК.

"Лекарствата не са обикновена стока и не могат да бъдат облагани със същата ставка, както кебапчетата", посочи Георги Гьоков и добави, че 38% са разходите за лекарства у нас при средно в Европа 25 на сто. Въпреки това мнозинството отказа да подкрепи предложението на левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 3 години

За липсващо лекарство се плащат 0 лева върху тях и 9% и 20% пак са си НУЛА ЛВ.Иначе, всичко за кръчмите, защото там е нелегалния бизнес (каки, бяло и т.н.), който финансира едни 240....

23

vlady

преди 3 години

Трябва всички хора без хронични заболявания да се заразят за да се изгради колективен имунитет. Няма друг начин, карантините само водят до забавяне и съсипване на икономиката.

22

Анонимен

преди 3 години

Значи лекарствата не могат да бьдат намалявани но кебапчетата да - евала - герб

fallback