Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

Депутатите намалиха окончателно ДДС за храната, която ресторантите доставят по домовете. Ставката вече ще е 9%, а не 20%, както беше досега.

Още по темата

По предварителни изчисления загубите за бюджета за следващата година ще са около 15 млн. лв. от тази мярка.

Въпреки това тя стана факт по настояване на ресторантьорите, които са силно засегнати заради коронакризата.

От 1 юли до края на 2021 г. ДДС за храната в ресторантите бе намален на 9 на сто, за да се намалят загубите след затварянето им по време на извънредното положение. Данъкът за доставената храна обаче остана 20%. С приетата промяна днес в Закона за ДДС ставката и за нея вече е намалена.

Против това се обявиха търговските вериги. Те настояват ставката да е една.

Според тях намаляването на ДДС за ресторантите поставя в неравноправно положение търговците, защото те също продават прясно приготвена храна. Ако един клиент си купи вечерята от топлата витрина на търговска верига или я поръча от там, ставката ще е 20% ДДС, а ако я поръча от ресторант - 9%, мотивираха се търговците.

БСП предложи да се намали на 9% и ДДС за лекарствата, които се плащат от НЗОК.

"Лекарствата не са обикновена стока и не могат да бъдат облагани със същата ставка, както кебапчетата", посочи Георги Гьоков и добави, че 38% са разходите за лекарства у нас при средно в Европа 25 на сто. Въпреки това мнозинството отказа да подкрепи предложението на левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар