Снимка: БГНЕС
fallback

За скрити доходи от чужбина ще се плаща глоба в размер до 15 000 лева, решиха депутатите като приеха на първо четете промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, внесени от МС.

При повторно нарушение глобата се удвоява до 30 000 лв.

С промените в кодекса вече погасяването на предявените за събиране в НАП публични вземания ще става от най-рано възникналите към по-новите. Досега длъжниците имаха право на избор. Промяната е наложителна, тъй като по този начин има риск част от дълговете да останат несъбрани поради изтеклата им давност.

Прилагането на 10-годишен абсолютен давностен срок няма да важи и ако срещу длъжника се води съдебно дело, от изхода на което зависи размерът или събирането на негово публично задължение.

За възпрепятстване на проверка на НАП или публичен изпълнител нарушителите ще плащат двойно по-високи спрямо сегашните глоби - от 500 до 1000 лв. за физически лица, а за едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Я, па Я

преди 3 години

Не се косете оти, че ви мине. Правиш си сметка в чужбина и ползваш дебитна карта за разплащане. А за старците ползваш някой агент за разплащане. Навремето им викахме записи. Щом си си платил данъците някъде в ЕС нищо нямат право да ти вземат. И те така.

59

v2

преди 3 години

но не повече от 15 хил. лв. При повторно нарушение глобата се удвоява до 10 на сто, но не повече от 30 хил. лв. С промените двойно се увеличават и санкциите, ако се възпрепятства проверка на приходната агенция или на публичен изпълнител. Глобите за физически лица ще бъдат от 500 до 1000 лв., а за юридически или еднолични търговци - имуществена санкция от 1000 до 2000 лв.

58

Напишете го нормално

преди 3 години

Без дебати парламентът въведе на първо четене днес до 15 хил. лв. глоба за скрити доходи в чужбина. Санкцията се предвижда с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, внесени от Министерския съвет, които мнозинството одобри. Става въпрос за доходи, за които няма основание да се прилагат международните спогодби за избягване на двойното данъчно облагане. Ако не се внесе данък върху тях или ако той е в по-малък размер от законовото изискване, санкцията ще бъде до 5 на сто от невнесения.

fallback