Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

БСП застана на страната на протестиращите против промените в Кодекса на труда.

Според левицата чрез тях управляващите се опитват да облекчат режима на въвеждане на извънреден труд и да удължат срока на сумарното изчисляване на работното време при въведен режим на извънреден труд.

Някои от тях са в явен ущърб на работниците и служителите.

Oще по темата

„От „БСП за България“ сме направили предложение между първо и второ четене да отпаднат всякакви възможности за въвеждане на повече часове извънреден труд и сроковете при сумарното работно време да останат точно такива, каквито са регламентирани в директивата – без възможности за заобикалянето им. Разбира се, с развитието на технологиите и индустриалните и трудовите отношения, с промяната на условията на труд заради повсеместната цифровизация и заради коронакризата, се изискват промени във най-важния закон, уреждащ трудово-правните отношения – Кодекса на труда. Но тези промени трябва да са консенсусни, балансиращи и не ощетяващи, а запазващи интересите, правата и придобивките на всяка от страните в трудовия процес“,се посочва в позицията на партията.

По-рано днес социалистите Виолета Желева и Георги Свиленски се включиха в протеста на синдикатите, който е под надслов „Кодекс на труда или Кодекс на роба“.

„Извънредният труд е вреден и не трябва да допускаме увеличението му на 300 часа. Нашата позиция на ПГ на „БСП за България“ я изразихме категорично и ясно на комисия, че сме против тези промени. Българският работник е достатъчно демотивиран от ниското заплащане и лошите условия на труд. Затова и близо 2 млн. българи вече работят зад граница. С тези промени управляващите  прехвърлят още повече тежест на плещите на българския работник. С допускане на двойно повече извънреден труд и удължаване на допустимия период за изчисляване на допълнителното работно време, българските граждани ще полагат труд при условия, които няма как да доведат до по-голяма производителност“, коментира Желева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

БСП са гад.ини

преди 3 години

Хе-хе, смешни бесепари, ще застанат и зад протестиращи хамали-маннгали, ако е срещу ГЕРБ.

8

ДНД

преди 3 години

С популистки лозунги може да се излъжат избирателите ,но не и икономиката . Винаги когато БКП е била на власт пенсиите и заплратите са били най-малки.

7

..

преди 3 години

В Европа намаляват работното време тук все ни обясняват как сме работили най-малко, а то въобще не е така. Също обясняваха че в България се почивало и най много, но и това се оказа пълна лъжа. В повечето страни и отпуските им са по големи и броя празнични дни не по-малък от нашите. Но работодателя е цар , работника..

fallback