Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В остър спор и нападки преминават дебатите по окончателното приемане на промените в Изборния кодекс.

Стигна се дори до размяна на гневни реплики.

Още по темата


„Бойко Борисов си подготвя фалшификация на следващите избори“, директно обвини от парламентарната трибуна Хамид Хамид от ДПС.

Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ му отговори: „Много се надявам, да имате сериозни доказателства за това, което казахте“.

От БСП категорично настояваха да отпаднат бюлетините и да има само машинно гласуване.

Левият Филип Попов отсече, че това е гаранция, че няма да има манипулации на вота.

„Когато честни хора правят избори няма проблем, но има хиляди действителни бюлетини на последните избори, 9 от всеки 10 протокола са сгрешени, ето го тук колегата от ГЕРБ, който беше нарамил чувала и го носеше и заради това искаме машинно гласуване, за да не се повтаря тази ситуация“, скочи той.

Евгени Будинов от ГЕРБ пък нападна червената шефка Корнелия Нинова, въпреки че не беше в пленарната зала.

„Колкото по-нависоко се изкачва, толкова по-малко чува какво се говори в структурите на БСП, в нейните структури я наричат Лукашенко с пола и от БСП да говорите за честни избори това е просто извратено“, отсече той.  

Смиляна Нитова от левицата пък му отговори с репликата: „Крадецът вика дръжте крадеца“.  

Георги Свиленски обвини Будинов, че явно поради коронакризата използва парламентарната трибуна, за да разказва неща, които иначе би трябвало да разказва в някоя зала.

Според ГЕРБ обаче целта на смесения начин на гласуване е до урните да отидат повече избиратели.

Шефката на НС Цвета Караянчава обясни, че ако в коя малка секция се развали машината няма кой да я смени и така ще бъдат лишени хората от възможността да избират.

Освен това възрастните хора срещат трудности при използването на технологии.

В крайна сметка въпреки критиките на опозицията мнозинството реши, че всеки гражданин сам ще избира дали да упражни правото си на машина или с традиционна хартиена бюлетина.

Не беше прието предложението на ВМРО да отпаднат номерата в бюлетините, а да останат само имената на партиите.

От ВМРО се аргументираха, че с тази мярка, предложена в настоящите промени в Изборния кодекс, ще бъде преодолян до голяма степен купеният вот, както и ще намалее броят на недействителните бюлетини.

Не мина и искането на ДПС по време на предизборните кампании да може да се агитира и на език различен от българския като бъде осигурен и превод на български.

Още за днешния пленарен ден вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

62

до 60

преди 1 месец

Баце президенттът отдавна не носи шапка.Откакто кака му Илиана му скръцна със зъби и каза,че и най малкото движение против БСП няма да му бъде простено никаква шапка не е слагал на главата си.Ако Илиана каже нещо и той не чуе-опази боже.....Под какъв стрес е той,под какво напрежение!Да му дава Господ здраве и най вече добър слух.И послушание,защото само слухът без послушанието е нищо!

61

до к.58

преди 1 месец

До Анонимен
Може гласуване и по пощата. В САШ такова гласуване се използва от 25-30% от хората, особено в северните щати. Ама Боце и сие това не ги устройва. Калпав човек, с поведение на сикаджия. Разбирай - ganger....

60

Анонимен

преди 1 месец

Пази боже от протестъри които нямат мозък. Президента шапкар много му здраве.