Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Промените в Изборния кодекс скара управляващи и опозиция, като само за наименованието на кодекса те спориха близо час.
 
Първа срещу предложенията на ГЕРБ скочи червената шефка Корнелия Нинова.
 
Според нея те са в разрез с европейските правила, а освен това отблъскват избирателите и представителната власт на парламента става все по-малко представителна.
Още по темата
"Днес правите предложенията в различна икономическа, парламентарна, политическа социална обстановка, в условията на протести. На улицата са стотици хиляди и те искат оставка на правителството и прозрачни избори, нови и предсрочни, а вие с днешните предложния им казвате, че правителството остава и че с промените в Изборния кодекс гарантирате фалшифициране на изборите, за да се върне същият модел отново", обвини тя.
 
Според нея това е противоречие между управляващите и желанието на хората, което ще налее още масло в огъня на протеста.
 
Нинова определи поведението на ГЕРБ като политически недалновидно.
 
Тя упрекна управляващите, че са имали 6 години, за да въведат машинното гласуване, което гарантира прозрачен изборен процес.
 
"А какво се вижда - подправени бюлетини, депутати носят чували, използват се всички способи за фалшифициране. 6 години не ви стигнаха, за да организирате машинното гласуване, а това означава, че не искате да го направите", коментира соцлидерката.
 
Искрен Веселинов от ОП й опонира, че години наред се надува балонът, че машинният вот е панацея, но не се отчита мнението на експертите, че той не гарантира честността на вота.
 
Тома Биков от ГЕРБ призна, че е изненадан от твърденията на Нинова, че изборите са фалшифицирани, след като дори още не са проведени.
 
Той попита, ако вземат БСП да спечелят изборите, дали пак ще твърдят, че изборите са фалшифицирани.
 
От ДПС поискаха промените в Кодекса да не се гледат, а след известно време, така че да се отчете и мнението на опозицията.
 
Според Йордан Цонев не се осигурява нито честен, нито нормален изборен процес с поправките.
 
Червеният Филип Попов скочи, че наименованието на кодекса би трябвало да е закон за подмяна на вота.

 

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 1 месец

Това е поредния арогантен и престъпен-измамен опит да се узаконят противозаконни дела като измама при изборите злоупотреби с власт и служебно положение и подмяна на вота на бг народ и противозаконно узаконяване на престъпна диктатура подобна на нацистка комунистическа и ислямска турска което би било не само заробващо ограбващо в особено големи размери но и геноцидно-гибелно за българския народ и християните в света а так и човечеството като цяло! Корумпирани и неморални престъпници са диктаторит

48

Дообре

преди 1 месец

Вярваш ли си ?

47

Реалист

преди 1 месец

До ментора бай Иван. Когато човек пише нещо е хубаво преди това да е проверил фактите. А те са, че ГЕРБ НЕ са организирали нито едни парламентарни избори досега, а винаги са били първи на тях. А организираха президентските - и ги за губиха.