Снимка: БГНЕС

ГЕРБ стартира консултациите за търсене на подкрепа за свикване на Велико народно събрание, което да приеме нова Конституцията.

Първата среща на управляващите беше с партньорите им от ВМРО.

Още по темата
След края й шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова съобщи, че има принципната подкрепа от ВМРО за ВНС и процедура по изработване на нова Конституция на България.

"След разговора ни с ВМРО приехме тяхното намерение и предложение задължително в проекта да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които функционира българската държава и да се гарантира нейното национално единство", каза тя.

По думите й разговорите и дискусиите ще продължат.

"Ние искаме да се справим в срока, който сме си поставили, да стартираме процедурата, която предполага двумесечно обсъждане на този проект“, посочи Дариткова.

Искрен Веселинов от ВМРО припомни, че воеводите отдавна настояват за свикване на ВНС.

"Това е нужно, нужно е сериозно изменение или нова Конституция,  която да заличи липсата на гъвкавост между институциите и да направи Конституцията по-адекватна на новите обществени реалности", настоя той.

По думите му в Конституцията трябва да намерят място много от вижданията на ВМРО.

Според него националните ценности трябва да залегнат в новата Конституция.

ВМРО настоява да залегне в основния закон и подкрепата за грамотната и отговорна раждаемост.
Другите предложения на воеводите са свързани с правата на българските общности зад граница и гарантиране на правото на хората от български произход безпрепятствено да посещават държавата България.

Освен това те искат да се запише, че правота на гласуване ще имат само тези, които са завършили задължителното училищно образование.

"Бракът като доброволен съюз между физическо лице от мъжки и женски пол трябва да има изричен запис. В това отношение нямаме противоречие с ГЕРБ. Другите ни предложения са свързани със задължението училищното обучение да е не само задължително до 16 години, а да се изискват резултати", допълни още Веселинов.

От ВМРО предлагат още да се възстанови стария текст и да се даде възможност за задължителна военна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase