Снимка: БГНЕС

СДС внесе предложение до главния архитект на София Здравко Здравков за изграждане на монумент за жертвите на атентата в църквата "Света Неделя", съобщиха от партията.

От там отчитат, че идеята за това се е родила още през февруари, но поради кризата с коронавируса действията по тази идея бяха отложени. "Днес ние отново я възобновяваме и се надяваме тя да намери своето място в новия проект на площад "Света Неделя", отчитат от СДС.

Още по темата
"Кървавият терористичен акт, извършен от дейци на Българската комунистическа партия, е най-големият на територията на България и един от най-големите в Европа. Загиналите са над 134 души, сред които висши военни и депутати, а ранените са над 500. Към настоящия момент за този трагичен и срамен ден в нашата история напомня само малка каменна плоча, вградена във фасадата на храма.

Идеята на нашето предложение е плочата да съдържа имената на жертвите на атентата, да бъде разположена върху нисък постамент и с подходящ наклон, така че текстовете да са визуално достъпни при пешеходно преминаване. Този кървав атентат, който написа една от най-черните страници не само в България, но и в Европа, трябва да бъде помнен от поколенията и плочата да се постави на видимо място за столичани и гостите на София", пишат в своето писмо до Здравков от партията.

Според хората от СДС подобен монумент може да бъде интегриран в цялостния проект за площадното пространство, така че от една страна да е важен и разпознаваем елемент, а от друга - да не нарушава основните концепции и идеи на проекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase