Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Какви са паралелите между протестите през 90-те години и сегашните? Отговор на този въпрос потърсихме от политика и общественик Пламен Даракчиев.

"Общото е, че хората излязоха на улицата за смяна на управлението. Разликата е, че в края на 80-те, началото на 90-те години, бяхме изправени пред една тоталитарна машина, която трябваше да премине към демокрация. Тази задача не беше толкова трудна, но сега е по-трудно. Няма я тоталитарната  машина, имаме имитация на демокрацията", обясни Даракчиев в ефира на "България сутрин".

Според него обявяването на гладна стачка не е решение на проблема. Припомняме, че петима души са без храна и вода вече няколко дни пред Министерския съвет.

"Категорично съм против този начин на протест. Обръщам се към младите хора да не рискуват живота си, има достатъчно други средства", добави още Даракчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че липсва диалог между протестиращите и управляващите.

"Не смятам, че има диалог. Когато няма диалог, ако нещата се задълбочат, се стига до нарушаване не само на социалния, но и на гражданския мир", коментира Пламен Даракчиев.

Той посочи и нещата, които са останали непроменени през 30-те години на преход.

"Нарушено е фундаменталното правило на демокрацията - разделението на властите. Произвежда се съвсем друг вид демокрация, която хората наричат изборна. Българите са лишени и от местно, и регионално самоуправление", убеден е общественикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 3 години

Има разбира се,предните ги способства Дарик радио, и днес има млади и глупави хора,които се употребяват,няма я добрата воля или и тя е подменена с дунапренови глави.

43

Тоягов

преди 3 години

Очакваме най после закон от парламента и пълна ревизия на прехода!Бойко ,Гешев и Цацаров са на ход,ако Герб не е продукт на БКП- БСП - Путин!

42

бай Иван

преди 3 години

"Превратаджиите" от БСП,създадоха СДС начело с другаря им Костов.В СДС се пребоядисаха част от БСП,пуснаха си бради за камофлаж и започна голямата кражба .Помним "Синята мъгла,мистър 10%,РМД и т.н.След като окрадоха всичко,Иван Костов разтури СДС.Част от СДС отидоха отново в БСП с " добре свършена работа" като лидерката Корнелия Нинова.Резултата- комунистите оядени милионери,а народа гладен,беден,принуден да им продаде земеделската си земя и парцели по море и планини.

fallback