fallback

В студиото на предаването "Опорни хора" проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер и експерт по Конституционно право, коментира политическата криза у нас.

"Всеки си поставя собствени цели. Иван Костов стои в сянка, но задава тон на крайната десница, иска да вземе своя политически реванш. Корнелия Нинова му съдейства това да стане. Това е единият сценарий", посочи бившият служебен премиер.

Oще по темата
Според проф. Близнашки, другият сценарий е използване на всичко това, което се случва, за установяване на авторитарен режим. "Румен Радев се изживява като потенциален властник, който действа по неограничен начин. Когато искаш оставката на правителството и заедно с това и на главния прокурор – зад всичко това стоят намеренията за узурпация на властта, за установяване на една еднолична власт и това създава една изключително опасна, изключително критична ситуация.

Този човек трябва да бъде спрян. Всеки иска повече власт. Това е човешката природа. Това няма нищо общо с разделението на властите и нормалното функциониране на една парламентарна държава", заяви в предаването "Опорни хора“ проф. Близнашки.

"Ние имаме най-добрата конституция в Централна и Източна Европа. Това трябва да е ясно на всички. Много добре са балансирани властите, стига действащите лица, които сме избрали за съответните функции, да се придържат към заложения в тях потенциал", изрази мнение проф. Близнашки.

Според Георги Близнашки, свикване на Велико народно събрание е дълъг път. 30 години го водим този разговор. Писането на Конституция е най-сложното интелектуално занимание в историята на човечеството, коментира експертът по Конституционно право .

По повод решението на Конституционния съд за имунитета и неприкосновеността на президента проф. Близнашки заяви:

"Срещу президента не може да се извършват процесуални действия, той не може да бъде привлечен като обвиняем. Но може да започне наказателно производство до изтичане на мандата. Никой не е недосегаем", категоричен е професорът.

"Имунитетът на президента не е абсолютен. Той е относителен. Това е функционален имунитет. Важното е, че се разби тази илюзия, че имунитетът на държавния глава е абсолютен. Всеки трябва да си мери приказките, защото, когато прекрачиш границата на закона, рано или късно ще ти се потърси сметка", коментира проф. Георги Близнашки.

Цялото интервю гледайте в предаването „Опорни хора“, събота, от 19.30 часа, по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

334

Имунитетът

преди 3 години

не е абсолютен, обаче Вие другарю сте абсолютен ***, и то от Сталинските тирани и мерзавци.

333

гост

преди 3 години

На този каква задача му е поставил Шиши. Сещам се, че първия дето отиде в Президентството след двете думи на Радев "Мутри вън", беше шефа на ВСС , назначил кучето на Шиши за главен прокурор. Заща ВСС цъфна първи в президентството - щото гузен негонен бяга. Седнал тука някакъв *** да ми бистри Президента - смях. Ей *** на Шиши, нямаш нито авторитета, нито тежеста за да го правиш. Мутра!

332

Другите конституцион

преди 3 години

алисти не коментират Радев, а принципи, решения на КС, не казват да го спрем и т.н. все небивалици. Е не е добра конституцията, президент се избира мажоритарно, а има орязани правомощия; превърнат е в деловодител на МС; няма разделение на властите; един мафиот опозори парламентарната република; местната власт е зависима от изпълнителната; съдебната играе по свирката на изпълнителната. Нова конституция и президентска република.

fallback