Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тези протести отварят пътя към бъдещето на България. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти днес.

Хората са на площадите, набира се огромна обществена енергия и не виждам сила, която да може да й противостои, посочи Радев.

Още по темата
Според президента този процес е необратим.

Готов съм със служебно правителство, каза още Румен Радев.

Президентът бе помолен да коментира и последния запис, за който се твърди, че се чува гласът на премиера Бойко Борисов.

"Този разговор ясно показва кой е поръчителят на цялата очерняща кампания, която се води спрямо президентската институция. Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното. Там има много почтени хора и сега те трябва да носят чуждия позор", посочи държавният глава.

Според него призивите на премиера за диалог са измамни, защото той едно говори пред камерите, но по телефона дава съвсем други указания.

Упорството на кабинета и на главния прокурор само ескалира кризата, смята държавният глава, който отново призова за оставка. Няма друг изход от ситуацията, каза той.

Държавният глава коментира и решението на Конституционния съд дали действащ президент може да бъде разследван. "Решенията на Конституционния съд не се коментират, те се изпълняват. Особено когато са ясни и еднозначни", каза той.

"За мен означава, че всеки, който използва Конституцията и законите за атака на други институции, трябва да си носи своята отговорност", допълни Румен Радев.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase