Общ преглед

Едва два часа продължиха дебатите по вота на недоверие срещу правителството, внесен от БСП заради корупцията в страната.

Гласуването на вота ще се състои във вторник, когато депутатите отново ще се съберат извънредно, за да решат съдбата на кабинета.

Още по темата
Тя обаче вече реално е предрешена и кабинетът „Борисов 3“ ще остане да власт, защото БСП разчита само на гласовете на ДПС за подкрепа, което означава, че няма да събере нужните 121 гласа, за да падне кабинетът.

Извънредното заседание на НС днес мина без премиера Бойко Борисов, което разлюти левицата, която смята, че именно той трябва да отговори на въпросите й.

Борисов обаче е в Брюксел за участие в заседанието на Европейски съвет, който обсъжда Плана за възстановяване на Европа в отговор на кризата, породена от COVID-19, който включва Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструмента "Следващо поколение ЕС".

В пленарната зала обаче присъстваха повечето министри, но единственият от кабинета, който взе думата, беше вицето Томислав Дончев. Според него оставка на правителството означава временна сърдечна недостатъчност на обществото.

От ГЕРБ бяха категорични, че не му е времето за безвластие, защото кризата се задава, а следващите редовни избори са през пролетта на следващата година.

"Този вот ще бъде отхвърлен и това е добра новина за БСП, защото в този парламент вие сте най-малко готови за избори. Първо трябва да си свършите вътрешнопартийната работа, да решите кои сте и накъде ще тръгнете", обърна се към левицата Тома Биков от ГЕРБ.

Според него, ако правителството подаде оставка, ще има служебен кабинет съставен от президента без ясна визия.

Крум Зарков от БСП пък обвини властта, че не вижда проблемите в страната.

"Мнозинството граждани,опозиционни партии, Европейската комисия, международни наблюдатели, НПО сектор, гражданско общество, чужди медии казват: „България е корумпирана“, а вие седите безочливо и обяснявате, че не е вярно. Само вие не виждате, че превърнахте държавата ни в царство на несправедливост със знаме 500-еврова банкнота и с герб, на който се мъдри калинка", скочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар