Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите по време на дебата по вота на недоверие срещу правителството, че корупцията е легализирана институционално и единственият изход от ситуацията е оставката на кабинета "Борисов 3".

Според нея хиляди хора днес са на улицата и протестират заради олигархичния модел на управление на Борисов.

Още по темата
"Срастването на власт и корупция е основният проблем на обществото. За последните три години корупционните скандали се увеличиха, а управляващите все повече демонстрират чувство за безнаказано. Почти всеки месец държавата се тресе от един огромен корупционен скандал", скочи Нинова.

Тя допълни, че целта на левицата не е само да отстрани причините, но и да разгради модела, мрежата оплетена от паралелната държава, която е задушила истинската.

"Паралелната държава е стъпила на шест крака - първият от тях е, че корупцията е заложена в законите умишлено, внасят се лобиски закони, с които се защитават частни интересИ. Правителството на Борисов напълно промени законодателния ред с полулегални поправки между първо и второ четене в последния момент, внесени от отделни депутати, изпълнителни на поръчки", коментира червената шефка.

Според нея вторият крак на този модел е, че корупцията е легализирана институционално, умишлено институциите са превърнати в инструмент на корупция.

"Правителството на Борисов създаде 47 органа за борба с корупцията, а резултатът от това за последните 6 години са три осъдителни присъди и 6 оправдателни", обвини още тя.

Според Нинова третият стълб са т.нар. бушони, умишлено се назначавали не професионалисти, а хора, които слушат и подписват. "Почти няма незасегнато министерство, пипалата на мафията са обгърнали почти всички структури", каза соцлидерката.

Четвъртият елемент на този модел е безнаказаността, защото нямало присъди, а само шумни акции на прокуратурата, смята тя.
 
Според нея петият крак на модела е пропагандата – десетки платени анализатори, политолози и социолози внушавали "величието на диктатора и липсата на алтернатива".

"И шесто – мафията се храни от страха и се пази с бухалка. Това е стройно изграден и строго пазен модел и последиците са най-голяма бедност в Европа, най- големи неравенства, най-лошо образование и най-недостъпно здравеопазване", обобщи Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase