Снимка: bTV
fallback

Ходатайствах за назначаването на Николай Николов за прокурор. Това заяви пред bTV бизнесменът Пламен Бобоков, който беше пуснат под домашен арест срещу рекордната гаранция от 1 млн. лв.

Той и брат му Атанас се разследват за незаконен внос и износ на отпадъци, а от тази седмица Пламен Бобоков се сдоби с още едно - търговия с влияние. От държавното обвинение обявиха, че имат доказателства, че прокурор Николов е отправил молба за лобиране към Бобоков, с неговите контакти на високо ниво, да заеме поста окръжен прокурор на Русе.

Oще по темата

"Там става дума за ходатайство за един изключително достоен прокурор, но може да видите, че е неуспешно, защото друг човек е прокурор на тази позиция“, заяви още Бобоков за съдържанието на есемесите и призна, че той ги е писал.

При обиска вкъщи лично съм си предал джиесема с личния айпад, отделно съм дал и всички кодове за отваряне, защото няма от какво да се притеснявам, каза Бобоков.

"Познавам Пламен Узунов, считам го за приятел. Съвети търся от него, той е изключително интелигентен, подготвен човек. Хубаво е човек да комуникира с интелигентни хора, обогатява го. Не съм го молил да лобира за мен", обясни Бобоков за познанството си с главния секретар на президента.

Не става въпрос за заслуга на специалните служби, разкри бизнесменът по повод на разпространените от прокуратурата доказателства, които включваха и есемеси от телефона на Бобоков за комуникация между него и секретаря на президента Пламен Узунов. Според обвинението бизнесменът Бобоков и президентският съветник Пламен Узунов са обсъждали решение на ВАС за танкера БАДР и отмяна на заповед за забрана за отплаване. Освен с него, обвиняемият е обсъждал с магистрата Николай Николов конкурса за назначаване на окръжен прокурор в Русе.

Обвинението към мен за търговия с влияние е абсурдно, това е висша форма на цинизъм. Търговията в влияние предполага наличието на влияние, аз нямам такова влияние, мога да търгувам само с масла. В тази държавава всичко се знае, заяви Бобоков.

Той коментира и историята с Либерия. "Ние имаме огромни интереси в Африка, имаме големи инвестиции. В Либерия имаме водещи американски инвеститори и съм водил разговори с президента на Либерия. Българският президент е човек, който може да лобира за българския бизнес и българското участие в чужбина. Голямата дипломация в чжубина се прави от бизнеса. Съвсем нормално е да съм помолил, ако нещо е възможно да се направи".

"С Васил Божков се познаваме от 90-те години, бяхме в някаква организация - "Възраждане" мисля, че беше. Много добри познати сме. Движим се в едни кръгове и е нормално да се засечем, никога не сме имали никакъв бизнес. Опитва се да се внуши общ интерес в колекционерството. Бжоков има колекция, която е изящна, тя има огромна тежест, но касае луксозната част от живота на хората. От нашата колекция най-голямата е монетната", каза още Бобоков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 3 години

За пореден път прочетох в един български сайт,думи казани от Васил Божков:"Дал съм шестдесет милиона лева на Борисов,имам доказателства".Назначеният гл. прокурор,ще запита ли банкното получателя, кога и при какви обстоятелства е получил огромната сума?Кьоравият видя,глухият чу,как и кой управлява държавата най-бедната на Балканите и в Европа. Идва 28-ми март 2021г. денят на изборите за 45-тия парламент.Ако нашеницът продължи да спи,няма право да реве и да псува мизерния си живот.

29

Анонимен

преди 3 години

Интересно, пред кого ли е ходотайствал? Едва ли пред някой пазач в община Русе...Все си мисля за някой мноооого високо във ВАС, прокуратура, правителство... Вие как мислите?

28

Анонимен

преди 3 години

Слоро ще трябва да има Народен Съд!За Русе може и да не трябва - та ще стигнат само АК-47

fallback