Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg
fallback

Българските граждани, които се лекуват в Турция и чието лечение беше преустановено поради въведените мерки за СOVID 19, ще могат да го продължат. Координацията и списъците на пациентите ще се извърши от министрите на външните работи и на здравеопазването на двете държави. За това се договориха премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата разговаряха по телефона по инициатива на българския министър-председател.

В рамките на разговора премиерът Борисов изтъкна нуждите на българските граждани, на които се налага да ходят на последващи процедури в Истанбул. Българският министър-председател отправи молба до турския президент да бъде разрешено на тези български граждани да влязат в Турция, за да могат да продължат лечението си, като изтъкна, че става дума за около 100 човека, повечето от които са онкоболни и им се налага да ходят на химиотерапия. Премиерът Борисов изрази готовност българската страна да се съобрази с всички условия, които турската страна прецени, че е необходимо да бъдат изпълнени предвид пандемията, включително, линейки от България да закарат болните директно до истанбулските болници, придружени от екипи за сигурност.

Българският министър-председател посочи, че за всичките оперирани пациенти самите лечебни заведения казват, че са тежко болни и непременно трябва да продължат химиотерапиите си в Истанбул, а те са и вече предплатени. „За всеки случай да се преценява, важното е да помогнем на българските граждани да се лекуват“, добави Борисов.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов подчерта още приятелските отношения между България и Турция и доброто сътрудничество по редица въпроси, включително мигрантския. Премиерът Борисов изтъкна, че на нашата граница в момента не се усеща миграционен натиск. Българският министър-председател отбеляза също значението на транспортните коридори, които продължават да функционират в условията на пандемия. Борисов посочи усилията на страната ни за облекчаване на тежкотоварния трафик, така че шофьорите да си вършат работата и да няма огромни опашки от тирове.

В края на разговора си с турския президент Ердоган, премиерът Бойко Борисов го поздрави по повод свещения за мюсюлманите месец Рамазан и отправи пожелания за здраве към него и неговото семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 4 години

Имах познат от Турция който ми е разправял за там как лекуват без пари в болницата жена му българка с неговите осигуровки!

31

Анонимен

преди 4 години

Горд национален предател --първо съсипва колкото можездравната система на страната,после иска да лекува българив съседни страни - изпраща имклиенти.

30

Анонимен

преди 4 години

Ковида е колкото болест, два пъти повече е политика и интереси. И икономика сиреч пари.Всяка страна си има определен подход да извлече максимални ползи от ситуацията. Кой да иска пари, кой ресурси, кой да докаже непробиваемия строй. Други гледат по надалече. Помагат, но след време ще се иска връщане на услугата.

fallback