Снимка: БГНЕС
fallback

Агенцията по храните задържа пратка с 5 тона домати от трета страна, които са с норми над допустимите за пестициди. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по БНТ.

Oще по темата

„Агенцията по храните в момента е в режим на 100% активност за проверка на всяка пратка. Българското производство тръгва в момента с големи оранжерии. Следим и за покачване на цените преди празниците. Трябва да има възможност хората да си изберат храната, изработена и от българските производители.:, смята министърът.

Министерството на земеделието и храните предлага във всеки от обектите на търговските вериги с представителства в цялата страна да имат достъп местните производители.

Тя даде пример със Сливен, където има оранжерия на 5 км. от града, а в търговската мрежа в града няма тяхна продукция. „Ние нямаме никакви предложения за регулация на тези търговски вериги. Настояваме за пряк достъп на местните производители“, каза Танева.

По думите ѝ всички местни и фермерски пазари трябва да работят, при строго спазване на противоепидемиологичните мерки.

Осигурили сме възможност за нисколихвено кредитиране в сектор Плодове и зеленчуци, каза Танева и допълни, че местните и малки търговски вериги са откликнали на призива за осигуряване на достъп, като е предложено подпомагане за предлагането на български домати и краставици, допълни Танева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

към к.26

преди 4 години

Като партида вносни домати не отговаря по съдържание на остатъчни пестициди (най-често фунгициди) тя се връща на производителя - така е и по изискванията при сключване на договор за внос. За това не е необходима публикация в печата, това си е стандартна търговска мярка. Производителите от БГ на свежи зеленчуци, месо, мляко като станат конкурентноспособни по цена на вносните стоки ще ги купуваме, като вдигнат цената по различни причини ще купуваме вносни.Тези неща със заповеди не се уреждат.

24

егаси заглавието

преди 4 години

...Заловиха 5 тона домати с пестициди...Звучи ми като: Заловиха 5 наркотрафиканти с кокаин.Доматите арестувани ли са?А пестицидите сигурно са прибрани на съхранение в склада на МВР

23

Аз 311

преди 4 години

ако са родно производство не растат с молитви а с вносни торове вкарани през капковото в стабилни количества

fallback