Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

С две отделни предложения за срока за удължаване на извънредното предложение излязоха БСП и Обединени патриоти. По същество обаче те са еднакви.

Социалистите и патриотите искат извънредното положение да бъде удължено до30 април, а не както предлага правителството до 13 май.

Oще по темата
"Мерките на правителството са навременни и ние ги подкрепяме", заяви Александър Сиди от ОП и припомни, че страната ни е давана за пример за взетите мерки срещу COVID-19.

В същото време обаче нямало ясен анализ какво прави държавата при срив на икономиката.

Освен това според приетото вече решение от НС извънредното положение продължава до 13 април, а дотогава имало още 10 дни и ситуацията можело да се промени.

"Нека да успокоим обществото и да започнем да се възстановяваме от икономическата криза", призова Сиди.

Червената шефка Корнелия Нинова също настоя, че 13 май е твърде дълъг срок и според нея ударът върху икономиката ще е жесток.

Тя отсече, че предложението на кабинета трябва да бъде съпътствано с финансов, икономически и социален анализ, а такъв няма.

Нинова смята, че 45 дни извънредно положение не са приемливи.

А дори и страните, които са много засегнати от разпространението на коронавируса имат по-кратък период на извънредното положение.

"До 12 април е в Италия, в Гърция до 11 април, в Германия до 30 април", посочи като пример тя.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък поиска извънредното положение да е безсрочно, защото има и вариант, при който депутатите да не могат да се събират и да гласуват още едно удължаване, ако е нужно.

Александър Ненков от ГЕРБ коментира, че да се управлява по време на криза не е привилегия, а отговорност.

Според него удължаването на извънредното положение няма алтернатива.

Депутатите ще гласуват по-късно днес дали извънредното положение ще бъде удължено до 30 април или до 13 май. Съгласно новите правила за работата им, които приеха днес, гласуването става половин час, след като бъдат обсъдени всички точки от дневния ред на заседанието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

191

Ром"с

преди 4 години

До Голяма верятност Коронавируса( N1H1..) е имало през 2002 и 2012 ...само че не се говорело тъй,както сега и хората не са киснели по цял ден във фейсбуе и форумите и да раздуват ...

190

Анонимен

преди 4 години

Аз ПРЕДЛАГАМ ВСЕКИ КОЙТО ИСКА ДА СИ ЖИВЕЕ ЖИВОТА КАКТО ПРЕДИ И БЕЗ ИЗВ ПОЛОЖЕНИЕ ДОБРВОЛНО ДА СЕ ЗАРАЗИ И АКО СЕ ИЗЛЕКУВА, ДА ИМА ИМУНИТЕТ ДОКАТО Е ЖИВ! ШАНСЪТ Е 50:50! НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ЗАБРАНИ, УВЕРЯВАМ ВИ! ХАЙДЕ ***, ДЕЙСТВАЙТЕ!

189

Ядосан

преди 4 години

Разберете, че изолацията върши работа само в началото след това трябва да се прави масов скрининг на населвнието с тестове за антитела и за вирус. Иначе прекомерната изолация ще доведе до много силен обратен ефект, който ще вкара населвнието в неуправляема спирала. Бъдете малко по-разумни!Трябва да се правят тестове по няколко десетки хиляди на ден сред твзи които са в някакъв рисков пояс, плюс няколко хиляди от случайно взети хора за да се прецени до коакви параметро да се държи изолация.

fallback