Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП се опълчи на предложението на мнозинството за новия начин на работа на парламента.

Според новите правила депутатите ще се събират за регистрация цял час, в пленарната зала ще присъстват само тези от тях, които искат да се изкажат и ще седят през място, за да не са прекалено близо едни до друг, а гласуването ще е на групи.

До това положение се стигна след като трите депутати дадоха положителни проби за коронавирус.

Още по темата

Според Кристиян Вигенин обаче тези мерки не са за сигурността на депутатите, а за удобство на правителството.

"Днес сме по-мразени от всякога. В момента, когато стотици хиляди българи продължават работа, ние затваряме. Нека да видим как работят продавачите в магазините, шофьорите на градския транспорт, полицаите. А как работят лекарите и целият медицински персонал", скочи той.

"В момент когато десетки хиляди са в неплатен отпуск парламентът наред с министри, президент по автоматичен механизъм ни увеличават заплатите, а на всичкото отгоре при нашия случай, дори и без да работим", продължи с критиките Вигенин.

Според него по този начин се трупа неприязън, ярост и омраза от хората към депутатите и преди всичко към председателят на НС Цвета Караянчева.

"Днес и в понеделник са последните ни заседания за доста дълъг период напред. Правителството ще получи пълната свобода да прави каквото си иска до 13 май и да вземе 10 милиарда дълг, който ще харчи както иска", обвини още депутатът от БСП.

Според червената шефка Корнелия Нинова начинът на формиране на заплатите на депутатите е неправилен, а в дневния ред на НС няма точка за промяна на Правилника за дейността на парламента, за да бъдат замразени възнагражденията им, въпреки че за това настоя премиерът Бойко Борисов, а депутатите му веднага внесоха предложението.

"Автоматично се увеличават на три месеца без значение дали работим или не. Това е истинският популизъм", скочи тя и припомни, че три пъти досега от БСП са внасяли законодателни предложения за промяна на начина на формирането на възнагражденията им.

БСП ще внесе отново предложението си за намаляване на заплатите на депутатите и замразяването им към края на 43-ото Народно събрание.

По закон депутатската заплата е равна на 3 средни брутни възнаграждения в обществения сектор за последния месец от тримесечието, за което НСИ обяви данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase