Общ преглед
Депутатите приеха
на първо четене Закона за мерките за извънредното положение заради коронавируса, въведено с решение на НС на 13 март.
Още по темата

В петък той ще бъде обсъден и на второ четено, но след това работна група ще прави нови промени, защото управляващите се съгласиха с опозицията, че е писан „на коляно“ и има нужна от поправки.
 
По време на дебата днес стана ясно, че всички парламентарни групи ще имат предложения между първо и второ четене на новия закон.

От „Атака“ ще предложат да отпаднат лихвите по кредитите на граждани и малки фирми.

Според Десислав Чуколов от извънредното положение страда най-много малкият бизнес, а българската икономиката работи месец за месец.

„Прекъсването на работа дори и за седмица е пагубно за хората. Предлагаме да се създаде щаб към социалното министерство, в който да се включат синдикатите и да се реши как да се помогне реално на хората“, каза той.

Борисов: На дефицит сме, само обединена нация може да преодолее кризата!

БСП ще предложи в закона да бъде записано, че ще се отвори държавният резерв заради липсата на предпазни маски и облекла, че ще бъде актуализиран бюджетът, че ще се приемат крути мерки за ограничаването на спекулата, че ще се намери механизъм да се включат и частни болните в овладяването на кризата.

„Трябва да се мисли и за пакет от социални мерки след кризата, защото икономиката ще пострада сериозно“, отсече червената шефка Корнелия Нинова.

Според нея в закона има и добри предложение като тези за социална изолация, ограничаване на масовите прояви и отлагане на сроковете за делата, но има и неприемливи текстове.

Тя смята, че в закона не е посочено, че държавата поема своята отговорност, а я прехвърля на бизнеса и обществото.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също смята, че законът трябва да претърпи доста сериозни промени. Според него има доста излишни текстове като един от тях е включването на цялата заповед на МЗ, което не било нужно.

След острите критики на опозицията председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова призна, че законът е писан набързо, защото ситуацията е необичайна. Тя поиска от всички депутати да бъдат солидарни и отговорни и предложи, след като законът бъде приет, работна група да преработи части от него.

„В най-новата ни история за първи път имаме обявено такова извънредно положение. Мерките са свързани със социалната изолация, защото това е единственият доказан до момента подход, който ограничава разпространението на коронавируса. Трябва да се обсъждат и икономическите последствия, но трябва да направим и така, че да спасим човешки животи“, коментира тя.
 
От изказването й стана ясно, че и тя самата ще има предложения между първо и второ четене. Дариткова ще поиска да отпадне текстът, според който се предвиждат санкции за лекари и медицински работници, които при епидемия и извънредно положение без уважителна причина откажат помощ на болен или родилка и това доведе до смъртен случай. Наказанието е пробация до една година или глоба от 300 до 1000 лева, което според Дариткова е излишно, защото медиците са отговорни.

Приетият на първо четене закон обобщава повечето мерки и ограничения, които бяха наложени със заповед на различните министри.

Ограниченията за работа на търговските обекти остават в сегашния вид
, регламентират се обявените наказания за нарушаване на карантината, въвеждат се възможности за дистанционна работа на администрацията. Дава се възможност за директно разпределяне на европейски средства, а на работодателя - да задължи служителя да ползва годишния отпуск; служебните пътувания се спират, за частните в чужбина се въвежда задължителна застраховка и др.

В закона влизат и всички противоепидемични забрани
за работа на нощните заведения, барове, кафенета, културни институции, както и затварянето на детските градини, училищата и университетите.

Забраняват се плановите операции, свижданията в болници и затвори, женските и детските консултации.

Изрично се забраняват командировките и обученията в страната и чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар