Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП ще внесе вота на недоверие срещу правителството за провал в политиката в областта на ВиК сектора и околната среда на 20 януари.

Преди това левицата ще търси подкрепа сред останалите парламентарно представени партии с изключение на ГЕРБ, съобщи червената шефка Корнелия Нинова.

Още по темата

"Внушенията, че яхаме протеста и вотът ни на недоверие не е необходим, изразяват страх и притеснение от ситуацията и опит да се потуши напрежението", коментира тя.

Според нея въпросът за водната криза в Перник е преди всичко политически.

"Да се вземе решение за промяна на законодателство, за действия в парламент, за действие на политическите партии ,за търсене на решение е политически въпрос. Отговорността на тези, които не са си свършили работата е политическа. Управлението на водните ресурси на България е политика. Изтичането на 80 % от водата на България е начин на правене или на не правене на политика. Това е политически въпрос", отсече тя.

Нинова коментира още, че в последните три години 17 пъти депутатите от левицата са поставили въпроса в парламента конкретно за водата в Перник.

"3 години абсолютно упорито и неотстъпно сме обръщали внимание на управляващите, давали сме алтернатива как да се реши въпроса. Това, че те се смятат за самодостатъчни, си е техен проблем. Ние като опозиция си вършим политическата работа", подчерта Нинова, цитирана от "Фокус".

А след като главния прокурор Иван Гешев отмени срещата си с нея, тя съобщи, че му е задала въпросите писмено и няма да иска нов разговор. Тя припомни, че е упълномощена от жителите на Перник да постави няколко въпроса пред главния прокурор.

"Те са: има ли образувани досъдебни производства във връзка с водната криза в Перник, ако има такива срещу кои длъжтностни лица са те и по кой член на НК? Води ли се разследване по договора за ремонт на стената на яз. "Студена" на стойност 32 млн. лв.?", изброи ги тя.

Освен това соцлидерката е имала намерение да постави и въпроса за вноса на отпадъци пред главния прокурор. 

"Имаме официалната информация от министъра, че за 5 години са внесени 734 хил. тона отпадъци от трети страни: от Африка, Азия и т.н. Поставяме този въпрос нееднократно. Последните три години 47 пъти сме го поставяли на вниманието на управляващите и никакви мерки не бяха предприети", заяви лидерът на БСП.

Тя посочи, че е щяла да предостави на главния прокурор документи, за да се започне разследване.

Корнелия Нинова обяви, че също ще му предостави писмено тези документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase