Снимка: БТА

БСП обвини властта, че подходът й към здравеопазването е неефективен.

Основание за това на левицата даде оценката от Брюксел, че системата ни е в лошо състояние, пожарът в "Пирогов", при който загинаха двама пациенти, а десетки бяха обгазени, както и спирането на спешния прием в педиатричната болница в София.

Драгомир Стойнев от БСП настоя, че когато стане толкова тежък инцидент, като този в "Пирогов" и се спира прием на деца по спешност здравният министър Кирил Ананиев трябва да дойде в парламента и да отговори на въпросите на опозицията.

Още по темата

Той отсече, че е имало принципна договорка между всички парламенти групи за изслушване на министъра, а левицата е внесла и предложение за това.

"Българските граждани са неспокойни, те се притесняват и това е трибуната, от която те трябва да чуят от министъра на здравеопазването какво става“, допълни съпартиецът му Георги Свиленски.

Въпреки призивите обаче при гласуването депутатите от ГЕРБ се въздържаха и така искането на социалистите Ананиев да бъде изслушан не беше прието.

От сряда специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Митев" спря спешния прием на пациенти заради липса на достатъчно специалисти, които да поддържат графика на интензивното ѝ отделение.

През това време три други болници ще поемат спешните детски случаи - "Пирогов", Националната кардиологична болница и "Александровска", като от МЗ увериха, че е създадена нужната организация "нито едно дете да не остане без необходимата помощ".

Същевременно ведомството ще работи и за възстановяване нормалния режим на работа на Педиатрията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase