Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Онлайн платформите за временно отдаване под наем на стаи и жилища като Airbnb, Booking и др. няма да бъда закривани, нито собствениците на имоти, които работят с тях няма да бъдат натоварвани с допълнителна административна тежест. Това стана ясно от думите на шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ и лидера на НФСБ Валери Симеонов, които са внесли промени между първо и второ четете на бюджета за следващата година, с които се изменя Закона за туризма.

Още по темата

И двамата увериха, че целта е да изсветли дейността на собствениците на въпросните жилища. По думите им няма да се въвежда категоризация, а по-скоро регистрационен режим за имотите, отдавани под наем чрез електронни платформи.

„Това не е цензура, а обхващане на голяма категория туристически обекти, които са изцяло в сивия сектор и не плащат и 1 стотинка данъци, за разлика от останалите“, обясни Симеонов.

Идеята била да се ограничи незаконното извършване на търговска дейност. Симеонов припомни, че преди година е бил вносител на законопроект, който изисквал апартхотелите да плащат данък.

„Целта е всички тези хора да си плащат данъците, както всички останали, които са на светло. Нямаме за цел нито да се утежнява бизнесът с административна тежест, нито да се спират онлайн платформи да оперират на българския пазар, а само да са вписани в националния регистър на местата за настаняване и да си плащат данъците за този свой бизнес“, каза Менда Стоянова.

Според нея, след като това е един нов бизнес за България и над 90% се осъществява онлайн, няма как да не се работи за регулирането му. Менда Стоянова увери, че промените в закона няма да засегнат потребителите на онлайн платформите.

„Хората, които се занимават с този бизнес да знаят, че целта не е да се натоварват административно, още повече, че по настоящия Закон за туризма те са били длъжни преди да осъществяват тази дейност да се категоризират и да се впишат в националния регистър на местата за настаняване, сега ще направим промяна, в която ще ги освободим от задължението им да се категоризират“, обясни още тя.

А Валери Симеонов увери, че той не е в конфликт на интереси относно промените в закона, на които е съвносител, защото не е собственик на нито един хотел.

„Фирмата, която управлявах, е собственик на два хотела - в Златоград и в Малко Търново, но там няма наплив на туристи. Тази туристическа услуга се предлага в големите градове, главно в София и Пловдив“, обясни Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase