Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

"Гоце Делчев и текстът, който трябва да се даде на двете правителства за евентуално съвместно отбелязване. За съжаление спряхме още на преамбюла. Споразумяхме се за първото изречение и спряхме на второто. То се оказа препъникамъкът. Искахме да се подчертае общото между двата "народа". Това каза проф. Иван Илчев, член на Съвместната историческа комисия между София и Скопие в предаването „Брюксел 1“.

Според Илчев по време на последното заседание се е залагало на противопоставянето, а не на единението. „Накрая дадохме формула, която бе напълно изчистена от идеологически наслагвания“.

Проф. Илчев бе категоричен, че на македонските историци определено се дават политически инструкции, "дали от правителството, дали от някои кръгове – трудно е да се каже“.

Колко още заседания на Историческата комисия са необходими?

"Всичко зависи от това какво искаме да постигнем. Ако става дума за промяна на учебниците по история в Северна Македония – това не може да бъде постигнато и след години. Затова пречат много фактори. При най-оптимистичния план ни трябват 4-5 години“.

Цялото интервю и още по темата може да гледате в предаването "Брюксел 1“, събота, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

че този 'профес

преди 3 години

отрича че българската азбука е българска и потвърди думите на Путин, че била създадена от 'македонските славяни' - дъвиеба и професорите и сътрудниците на БАН всички са рублофили до дупка.

43

До 33

преди 3 години

Не бе, ще остане преводът по банковата ти сметка, с който са ти платили за коментара !

42

Put in

преди 3 години

Само да ви напомня, че славянската азбука е създадена някъде по македонските земи ! Другарката Захарчук и тя ви го каза !

fallback