Кадър: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Огромна част от компаниите произвеждат повече с по-малко работници в сравнение с периода преди кризата. Тенденцията е за все повече работни места да се търси все по-висока квалификация дори и от тази, която формално е достатъчна за съответната работа. Това каза Иван Нейков, бивш социален министър, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Милиони работни места в Европейския съюз се заемат въз основа на нови форми на полагане на труд. Те са коренно различни от традиционната работа с 8-часов работен ден. Ако обърнем гръб на тази тенденция, ще има проблем", коментира Нейков.

"Между 100 и 300 хил. души нито учат, нито работят. Работодателите не взимат тези хора на работа, защото те не могат да докажат своите знания и умения. С много лека ръка казваме, че не са ни необходими и че ще бъдат заместени. Но с кого? Внасянето на чуждестранни работници не е пътят. Това не решава проблема", сподели още бившият социален министър.

Целият разговор с Иван Нейков вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Пецо

преди 4 години

За първи път чувам че има профсъюзи в България .На един приятел му казвам че има кодекс на труда и той ми отговаря Ние сме частна фирма . И сега се питам За Кого и за Какво са тези провсъюзи ?

7

Анонимен

преди 4 години

8 часа е раб.ден само на чиновниците.В частния сектор се работи 10-12 часа, 6 дена в седмицата и извънредния труд се крие от работодателите, и не се заплаща. Синдикатите и ИТ го знаят, но мълчат, защото са заедно с бизнеса.ИТ и Синдикатите прикриват феодалите при ограбването на работещите.

6

Анонимен

преди 4 години

8-часовият работен ден е наследство от социализма, което трябва да се премахне и да се въведе капиталистическият 12-часов труд.

fallback