Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

КНСБ поиска повече пари за следващата година да бъдат отпуснати за здравеопазването и след спешна среща в Министерския съвет ресорният министър Кирил Ананиев обеща, че догодина средствата за болниците в бюджета на НЗОК ще бъдат увеличени с над 200 милиона лева.

Oще по темата
Ананиев, заедно с ръководството на КНСБ и на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, се срещна с вицепремиера Томислав Дончев.

От тези 200 млн.лв. 3/4 ще бъдат предвидени за заплати на персонала, увери той.

По думите на министъра в държавните болници ще бъде възможно да се достигнат нивата на заплащане, заложени в Колективния трудов договор.

С бюджета за следващата година даваме устойчивост на допълнителния ресурс, отпуснат тази година от правителството, коментира Ананиев и увери, че стриктно ще се контролира разходването на средствата за заплати.
Предвидено е през следващата година част от стойността на клиничните пътеки да бъде заделяна за възнаграждения.

Пламен Димитров, президент на КНСБ каза, че по време на срещата е било обсъдено и финансирането на детското и училищното здравеопазване.

Средствата и за тях са завишени, но не толкова колкото очаквахме, каза Димитров, цитиран от БТА.

По думите му синдикатът ще продължи да защитава и интересите на малките и общинските болници, в които не могат да бъдат достигнати нивата на заплащане, договорени в Колективния трудов договор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Van Duke

преди 4 години

Положението е вече пълен Батак. Няма да получат повече от 100лв увеличение на заплатите сестрите. Бойко няма да им даде повече. Те трябва да разберат, че насреща си имат едни пълни гамени и тоталния некадърници[Герб и ОП] Така че най разумното решение за тях е да си потърсят работа в Германия, Франция, Италия, Великобритания или друга нормална страна, където ще получат стартова заплата от 6500-7000лв,а не жалките 950лв които им обещават *** от Шайката

19

Янко

преди 4 години

Министър Ананиев , г-н Димитров , увеличението на бюджета на НЗОК с 200 милиона лева за 2020 г е добра стъпка ,но има много по важна стъпка ,а тя е да се подобри здравето на цялата нация ,и да се намали заболеваемостта на хората! Така ще са нужни по малко пари. А в тази насока се прави твърде малко. Медицината не трябва да бъде търговска сделка.

18

House M.D.

преди 4 години

Камелийче, тези пари не са за здраве/здравеопазване! Ако да бяха за това, то всеки инсулинозависим диабетик би получил по 2000 лентички и 1500 игли годишно. Ерго, пак лъжеш!

fallback