Има генерален проблем със здравните грижи, от който страдат не само медицинските сестри, а като цяло пациентите. Toва каза в "България сутрин" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Днес предстои нов национален протест на здравни специалисти за по-добро заплащане на техния труд.

По думите му проблемите в здравеопазването няма да се реши с допълнителна субсидия, решенията са на друго място

Той коментира, че трябва да се направи преостойностяване на цените на НЗОК. Според него има грешка в ценообразуването и първо тя трябва да бъде поправена.

Още по темата

"Трябва да се регламентира каква е здравната грижа, която се полага. Освен това да се премахнат тези административни предпоставки, които не позволяват по-високи заплати в сферата. Голяма част от медицинската помощ може да се оказва само в болници, затова и се създадоха толкова много болници. Ако протестите ескалират, не изключвам да се стигне и до оставки", каза още Кацаров.

Протестът на медицинските сестри днес се организира от КНСБ и ще започне в 11.00 часа пред Министерския съвет.

"Неслучайно протестът е днес. Ние полагаме достоен труд, искаме спешна промяна в законодателството, която да позволи по-добри условия на работа. Ако нашата професия изчезне, се нарушава националната сигурност", сподели медицинска сестра пред репортер на Bulgaria ON AIR.

"Отпускаха се средства, които някак потънаха. Донякъде се чувстваме излъгани", коментира друга протестираща сестра.

"Разграничаваме се от днешния протест. Тези хора не защитават нашите права. Ние потърсихме тяхното съдействие в началото, но от КНСБ ни казаха, че протестът ни не е сериозен, тъй като е организиран в социалните мрежи. Не съм сигурна дали заплатите не са уговорени вече с правителството и това е просто някаква бутафория. На още места в страната ще има колективни оставки, някои отделения ще останат без медицински персонал", каза Мая Илиева, която е лидер на протестиращите от палатковия лагер пред Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase